Premier Lig'de VAR Kurallarında 3 Kritik Değişiklik

13.04.2020 - 17:09

Premier Lig'de VAR Protokolünde 3 Kritik Değişiklik

İngiltere Premier Lig yetkilileri, mevcut VAR protokolüne yöneltilen eleştirilerin ardından, gelecek sezon için 3 kritik değişikliği duyurdu.

En önemli değişiklik, hakemlerin kenardaki VAR ekranını daha sık kullanacak. Mevcut uygulamada, VAR incelemeleri çok uzun sürüyor ya da bariz kusurlu hareketler tespit edilemiyordu.

Bu sezon Tottenham ile Chelsea arasında oynanan müsabakada hakemin yaptığı fahiş bir hata sebebiyle VAR uygulaması büyük tepki toplamıştı. Tottenham oyuncusu Giovanni Los Celso, Cesar Azpilicueta'nın ayağına acımasızca basmış, fakat bu hareket ne maçın hakemi, ne de "garip bir şekilde" VAR hakemleri tarafından tespit edilmişti. Böylece Giovanni Los Celso, muhtemel bir kırmızı kart ile takımını yaklaşık 60 dakika 10 kişi bırakmaktan kurtulmuştu. Futbol kamuoyu, hakemin kenardaki VAR kamerasını incelemesi halinde, kusurlu hareketi yakalayabileceğini öne sürmüştü. Yeni değişiklik ile bu tür fahiş hataların önüne geçilebilecek.

Diğer bir değişiklik , penaltı incelemeleri sadece elle oynama şüphesi olan durumlarda yapılacak.

Üçüncü ve son değişiklik ise kalecinin çizgi ihlali nedeniyle yapılan incelemeler, sadece kalecinin kurtardığı durumlarda gerçekleşecek. Bir diğer ifade ile kaleyi tutmayan penaltılar, çizgi ihlali olsa dahi incelenmeyecek.

Hayata geçirilecek bu değişiklikler, gelecek sezondan itibaren uygulanmaya başlayacak.