Premier League'de 2019-20 Sezonu İptal Edilirse, Kulüpler Yayıncı Kuruluşa 762 Milyon Sterlin Ödeyecek

20.03.2020 - 15:39

Premier League'de 2019-20 Sezonu İptal Edilirse, Kulüpler Yayıncı Kuruluşa 762 Milyon Sterlin Ödeyecek

The Athletic adlı haber sitesinin raporuna göre, Premier League’de 2019-20 sezonunun koronavirüs sebebiyle iptal edilmesi halinde, kulüplerin yayıncı kuruluşa 762 milyon Sterlin tazminat ödemek zorunda kalacak.

Premier League kulüpleri, dünya çapında yayılan koronavirüs sebebiyle büyük bir ekonomik krizin eşiğinde. Nisan sonuna kadar ertelenen ligin, virüs sebebiyle oynanamaması ve iptal edilmesi ihtimali gerçekleşirse, Premier Lig yönetimi yayın sözleşmesini ihlal etmiş sayılacak. Netice itibariyle lig idaresi, yayıncı kuruluşa 762 milyon Sterlin’lik devasa bir ödeme yapmak zorunda kalacak.

Dün (19 Mart Perşembe) günü bir toplantı ile bir araya gelen kulüp temsilcileri, süren belirsizliğe rağmen maçları seyircisiz olarak da olsa oynama isteklerini izhar ettiler.  Bununla birlikte daha önce erteleme tarihinin bitişini 3 Nisan olarak açıklayan lig yönetimi, bu tarihi Nisan sonu olarak güncelledi.

Toplantı sonunda bütün paydaşlar, Premier League 2019-20 sezonunun her şartta 30 Haziran’a kadar tamamlanması konusunda fikir birliğine vardılar. Kalan 92 müsabakanın seyircisiz de olsa oynanması ve bütün maçların yayınlanarak sözleşme taahhütlerinin yerine getirilmesinin kararlaştırıldığı iddia edildi. Toplantıda öne çıkan tavsiye ise, maçların iki ya da üç tane stadyumda, farklı günlerde oynanması şeklinde idi. Böylece takımların ülke çapında seyahat etmelerinin engellenerek riskin azamiye indirgenmesi amaçlanıyor.

Premier league Yayın Anlaşması Neleri İçeriyor

Hali hazırda cari olan yayın anlaşmasına göre yayıncı kuruluş, Premier League kulüplerine 3 sezon için toplam 3 milyar Sterling’lik bir ödeme taahhüt ediyor. Bu anlaşma, her sezon en az 190 maçın canlı yayınını öngörüyor. (128 müsabaka Sky Sports, 52 müsabaka BT Sport) Anlaşmaya göre yayıncı kuruluşlar, ligin 31 Temmuz’a kadar tamamlanmaması ve bu sebeple düşen rating sebebiyle zarara uğramaları halinde, kulüplerden tazminat alma hakkı bulunuyor.