İçeriğimizi İzinsiz Kullanan Sporun Ruhuna Aykırı Siteler

09.08.2021 - 16:45

İçeriğimizi İzinsiz Kullanan Sporun Ruhuna Aykırı Siteler

Spor medyasında izin almadan veya kaynak göstermeden içeriğimizi kullanan sitelerin sayısı her geçen gün artıyor. Bu sitelerden Asist Analiz ve Sporx, Pazartesi günü radarımıza takıldı. 

Türkiye’de medyada kaynak göstermek veya bir içerik kullanırken izin istemek garip bir şekilde “küçük düşürücü” olarak nitelendiriliyor. Bu durum spor medyasında iyiden iyiye çirkin bir hâl almış durumda. Neredeyse her içeriğimiz “büyük” siteler ve sosyal medya hesapları tarafından kullanılıyor. Bu kullanım esnasında ne bir izin isteniyor ne de kaynak gösteriliyor.

İyiden iyiye can sıkıcı olan bu durum için Pazartesi günü bir deneme yaptık. Viktoria Köln-Hoffenheim mücadelesini, Rot Weiss Köln-Hoffenheim olarak girdik. Bizden içerik “alan” siteler de tahmin edebileceğiniz üzere ev sahibi takımı Viktoria Köln değil, Rot Weiss Köln olarak belirttiler. Bu siteler; Asist Analiz ve Sporx şeklindeydi.

Asist Analiz Her Gün Paylaştığı Günlük Programı Spor Ekranı’ndan “Alıyor”


Sosyal medyada 100 bin üzerinde takipçisi olan, Youtube videoları çekerek takipçi toplayan, motto olarak “doğru ve tarafsız kimlik” cümlesini kullanan Asist Analiz, iş emeğe saygı olduğunda doğruluk ilkesini bir kenara bırakmış görünüyor. Asist Analiz’in doğruluk ilkesine olan bağlılığını ifşa ettiğimiz paylaşımımıza aşağıdan ulaşabilirsiniz:

  

SporX: Türkiye’nin En Hızlı(!) “Alan” Spor İçerik Platformu


Bünyesinde onlarca çalışanı olan, milyonlarca ziyaretçisi olan, ana akım spor kanallarının bile zaman zaman kaynak gösterdiği SporX, kendisini “Türkiye’nin en geniş ve hızlı dijital spor içerik platformu”, olarak tanımlıyor. Onlarca web sitesi, sosyal medya hesabı, TV spikerleri gibi  bir çok kaynağı tarayarak ve yoğun emek sarf ederek oluşturduğumuz içeriği, yıllardır kaynak göstermeden aldığından emin olduğumuz, fakat ispatlayamadığımız SporX’i ifşa etmek de bugüne kısmet oldu.

Kasten yanlış girdiğimiz içeriğin, Sporx tarafından aynen kopyalandığını gördük. İlgili paylaşımımıza aşağıdan ulaşabilirsiniz:



Google’a Sorma İhtiyacı Bile Duyulmamış


Sporx ve Asist Analiz gibi onlarca site herhangi bir izin istemeden içeriklerimizi kullanıyor. Bu iki sitenin şanssızlığı ise ilk denememizde radara takılmaları oldu. Önümüzdeki günlerde muhtemelen farklı sitelerle de karşınıza çıkacağız.

Diğer yandan bizleri şaşırtan durum içeriklerimizin izinsiz kullanılmasından ziyade kullanılan içerikleri teyit etme ihtiyacı hissedilmemesiydi. Rot Weiss Köln diye bir futbol takımı Almanya’da yok. Sporx ve Asist Analiz editörleri Google’a bunu sorduğunda karşılarına hokey takımı çıkacaktı. Muhtemelen teyit etme gereksinimi duymamaları bize duydukları güvenin işaretiydi.

İzin İstemek, Kaynak Göstermek Çok Zor Değil


İçeriklerimizi kullanan sitelerin bundan sonra daha dikkatli olacağını ve muhtemelen her içerik kullanımında “acaba doğru mu yazdılar?” diye teyit edeceğini düşünüyoruz. Öte yandan içeriklerimizi sırf ifşa oldular diye kullanmaktan vazgeçeceklerini sanmıyoruz. Zira spor medyasında, eleştirileri ve ifşaları görmezden gelme durumu hâkim.

Bütün bunlarla birlikte kaynak göstermek veya bir içeriğin kullanımı için izin istemek çok zor değil. Bunu umursamadan kullandığınız her içeriğimizde bundan sonra aklınızda soru işareti kalacağını hatırlatarak, durumu okuyucularımızın takdirine bırakıyoruz. Bizler ise her yazdığımız yazıda kaynak farklı bir kişi veya siteninse kaynak göstermeye devam edeceğiz.