Covid-19 Sonrası Maçlar Şifresiz Yayınlansa Bile Daha Az İzleniyor

06.07.2020 - 17:28

Covid-19 Sonrası Maçlar Şifresiz Yayınlansa Bile Daha Az İzleniyor

Mayıs ayında Bundesliga ile geri dönen spor organizasyonlarının büyük bir bölümü, yeniden başladı. Seyircisiz olarak başlayan bu mücadelelerin geçmiş döneme nazaran daha az izlendiği açıklandı.

Mart ayında ara verilen spor organizasyonları, Mayıs ayında başlamış ve birçok kişinin bu organizasyonlara ilgi göstereceği tahmin edilmişti. Ancak izlenme sayıları, durumun pek de beklenildiği gibi gelişmediğini gözler önüne serdi. Yayınlanan mücadeleler şifresiz olarak ekranlara gelse bile, geçtiğimiz yıllardan çok da az izleyiciyi ekran karşısına kilitledi.

Bayer Leverkusen-Bayern Münih Mücadelesi 7 Milyon İzlendi

Cumartesi günü, Almanya DFB Pokal final mücadelesi ekranlara geldi. Türkiye’de Spor Smart kanalından yayınlanan bu mücadele, Almanya’da ARD ekranlarından futbolseverlerle buluştu. Almanya’da şifresiz yayınlanan bu mücadele, tam 7 milyon izleyici sayısına ulaştı. Bu sayı, son dönemin en düşük izlenme sayısı olarak kayıtlara geçti.

2013-19 yılları arasında şifresiz olarak yayınlanan Almanya DFB Pokal finali, sadece 2 kez 10 milyon altında izlenme sayısına sahip olmuştu. 2017’de Frankfurt-Dortmund 9.82 milyon, 2019’da ise Leipzig-Bayern Münih mücadelesi 9.96 milyon izleyiciyi ekranları başına kilitlemişti. Leverkusen-Bayern Münih Almanya Kupası 2020 finalinin 7 milyon izlenmesi, Covid-19 sonrası canlı maç yayınlarına olan ilginin düştüğünü bir bakıma kanıtladı.

Bundesliga’nın İzlenme Sayıları da Düştü

Sadece Almanya Kupası’nda değil, Bundesliga’da da belirgin bir düşüş söz konusuydu. Şifresiz özet görüntüleri veren programların, ortalama 3.3 milyon izlendiği belirlendi. Ara öncesinde ise bu sayı, 4.81 milyon olarak açıklanmıştı.

ARD’ın spor koordinatörü Axel Balkausky de, konuyla ilgili açıklamalarda bulundu. “Şu anda ilgi alanında belirgin bir düşüş görüyoruz. Bunun bir protesto olup olmadığını bilmiyorum ama şu an futbolun birçok insan için çok da önemli olmadığını söyleyebilirim.”

D-Smart Youtube’un Şifresiz Yayınlarında da Düşüş Söz Konusu

Her hafta Youtube kanalından şifresiz La Liga maçını ekranlara taşıyan D-Smart’ın, bu yayınlarının izlenme sayıları ara sonrasında düşüş gösterdi. Bu durumun maçların kalitesiyle de alakalı olduğu belirtiliyor. Diğer yandan Celta Vigo-Barcelona mücadelesinin bile 22.000 bandında kalması, insanların futbola ilgisinin biraz daha azaldığını düşündürtüyor. Zira ara öncesinde Barcelona’nın çoğu mücadelesi, 35.000 izlenme sayılarına ulaşıyordu.

Ana Faktör Seyircisiz Maçlar

Covid-19 sonrası, Türkiye’de Bundesliga ilk haftalarının oldukça ilgi gördüğü biliniyor ama zamanla bu ilgi azaldı. Bunun sebebinin de, daha çok seyircisiz maçlar olduğu düşünülüyor. TV’den veya dijital platformlardan seyircisiz maçları izlemeyi tercih etmeyen birçok sporsever bulunuyor.

Seyircisiz maçlarla birlikte, sıcak havaların oyun kalitesini etkilemesi de, izlenme sayılarının düşmesinde bir etken. Özellikle Türkiye ve İspanya başta olmak üzere birçok ülkede oyuncular hem birbirleriyle, hem de sıcak havayla mücadele etmek zorunda kalıyorlar. Bu da mücadelelerin kalitesinin düşmesine sebep oluyor.

İzlenme sayılarının bir sezonluk olup olmadığı, düşüşün aynı hızla devam edip etmeyeceği gibi soruların yanıtları muhtemelen 2020/21 sezonunun başında verilecek.