Dortmund-Bayern Maçında Ekranlarda Bir İlk:  Gerçek Zamanlı Oyun Analizleri

26.05.2020 - 17:12

Dortmund-Bayern Maçında Ekranlarda Bir İlk:  Gerçek Zamanlı Oyun Analizleri

Almanya Bundesliga’da sezonun maçına saatler kaldı. S Sport 2 ve İdman TV ekranlarından yayınlanacak Borussia Dortmund-Bayern Münih mücadelesinde daha önce denenmemiş bir teknoloji denenecek. Bu dev maçta Amazon Web Services’in (AWS) gerçek zamanlı oyun analizleri ekrana gelecek.

Mustafa Taha’nın Twitter hesabından yaptığı paylaşımda bahsettiği uygulama, Bundesliga’da bir ilk olacak:

Almanya Bundesliga’da 28’nci hafta maçları 26, 27 Mayıs tarihlerinde oynanacak. Şampiyonluğun düğümünü çözmesi beklenen Dortmund-Bayern mücadelesi de 28’inci haftanın açılış mücadelesi olarak S Sport 2 ve İdman TV ekranlarından naklen yayınlanacak. 19.30’da başlayacak olan bu dev mücadelede Amazon Web Services’in gerçek zamanlı oyun analizleri ekrana gelecek.

Bundesliga Ocak Ayında AWS ile Anlaşma İmzalamıştı

Avrupa’nın en başarılı liglerinden biri olan Bundesliga, 2020 Ocak ayında Amazon Web Services ile anlaşma imzalamıştı. Henüz şirketin hizmetlerini deneme fırsatı bulamayan Bundesliga, AWS’nin gerçek zamanlı oyun analizlerini Der Klassiker’de kullanmaya karar verdi. 

DFL Bundesliga yöneticilerinden Andreas Heyden, yeni teknolojiyle ilgili oldukça heyecanlı olduklarını dile getirdi. Gerçek zamanlı oyun analizlerinin ekranlara gelecek olmasının, izleyicilerin maçtaki önemli anlar hakkında daha fazla fikir sahibi olmasını sağlayacağını tahmin eden Heyden, AWS’nin ileri teknolojisini kullandıkları için mutlu olduklarını belirtti.

Hangi İstatistikler Ekranlara Gelecek?

Dünyanın dört bir yanında hizmet veren AWS’nin ilk Bundesliga deneyiminde iki farklı istatistik ekranlara gelecek.

Ortalama Pozisyon: Oyuncuların hangi pozisyonda daha fazla kaldığını gösteren ortalama pozisyon, daha çok devre arası ve maç sonunda ekranlara getiriliyordu. AWS ile birlikte ortalama pozisyon maç oynanırken ekranlara gelecek ve böylece izleyiciler oyun içinde taktik değişiklikleri daha rahat anlayabilecekler. Oyunu okuma noktasında yardımcı olacak bu veri, gerçek zamanlı olarak Der Klassiker’de ekranlara gelecek.

Gol Beklentisi: Gerçek zamanlı olarak ekranlara gelecek olan bir diğer istatistik ise gol beklentisi. xGoals olarak da bilinen bu istatistik sayesinde bir şutun gol olma olasılığını izleyiciler kısa sürede görme şansını yakalayacaklar. Hedefe uzaklık, açı, savunmadaki oyuncu sayısı ve daha birçok pozisyon dikkate alınarak hesaplanan gol beklentisi istatistiği, daha çok maç sonlarında ekranlara geliyordu.

Amazon Web Services Hakkında

Amazon Web Services (AWS), dünyanın en kapsamlı ve en yaygın kullanılan bulut platformudur ve dünya çapındaki veri merkezlerinden 175'in üzerinde tam özellikli hizmet sunar. En hızlı büyüyen startup'lar, en büyük kuruluşlar ve önde gelen devlet kurumlarının dahil olduğu milyonlarca müşteri; maliyetleri azaltmak, daha çevik olmak ve daha hızlı inovasyon için AWS kullanıyor. Bundesliga’da Der Klassiker ile kullanılmaya başlanan teknolojinin, ilerleyen haftalarda farklı maçlarda da kullanılacağı tahmin ediliyor.