beIN Sports Ödemeler İçin Kulüplerden Maçların Oynanmasına Dair Garanti İstedi

22.05.2020 - 14:52

beIN Sports Ödemeler İçin Kulüplerden Maçların Oynanmasına Dair Garanti İstedi

Koronavirüs pandemisi sebebiyle ara verilen Türkiye Süper Ligi ile ilgili birçok iddia ortaya atıldı. Akşam Gazetesinde çıkan habere göre Türkiye Süper Ligi resmi yayıncısı beIN Sports, kalan ödemelerin yapılması için kulüplerden oynama garantisi istedi.

Geçtiğimiz günlerde gerçekleştirilen Kulüpler Birliği toplantısında görüşülen konuların başında yayıncı kuruluş beIN Sports’un koronavirüs sonrasında yapmadığı ödemeler geliyordu. Futbolun oynanmadığı dönemde kulüplere ödeme yapmayan beIN Sports’tan birçok kulüp ödeme yapmasını bekliyor. Maddi olarak zor günlerden geçen kulüplerin nefes alması için gerekli olan bu para konusunda yayıncı kuruluştan farklı bir talep geldi.

Yazılı Garanti İstedi

Geri kalan ödemelerin yapılacağını belirten beIN Sports, bunun için tek bir şart ortaya koydu. O da tüm kulüplerin maçların oynanacağını yazılı olarak kabul etmesi. Bu garantinin verilmesi durumunda 35 milyon TL’nin nakit olarak ödeneceği belirtildi.

TFF’nin geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada tüm kulüplerin 12 Haziran’da başlamayı kabul ettiği kamuoyuyla paylaşıldı. Bir bakıma yayıncı kuruluşa sözlü olarak başlama garantisi verildi.

Ödeme Yapılmayan 3 Taksit

beIN Sports ise konu ile ilgili yaklaşık 1.5 ay önce bir açıklama yapmıştı. Oynanan her haftanın parasının ödendiği açıklayan beIN Sports, oynanmayan haftaların parasının da normal olarak ödenmediği belirtmişti. 

beIN Sports’un ödeme yapması gereken 3 ay kaldığı belirtildi. Bu 3 taksit de toplam 588 milyon Türk Lirası.

28 Mayıs’ta yapılacak son toplantı ile liglerin ne zaman başlayacağı resmi olarak belli olacak. Bununla birlikte tüm Süper Lig kulüplerinin oynama yönünde görüş bildirdiği, sadece oyunun genel yapısıyla ilgili birtakım çekinceleri olduğu belirtiliyor. Küme düşme olacak mı? Avrupa Kupalarına gidenler nasıl belirlenecek ve benzeri soruların yanıtları da 28 Mayıs’taki toplantı sonrasında verilecek.

Bein Sports Kulüplere Son 3 Yılda 4.7 Milyar TL ödeme Yaptı

Ajansspor yazarlarından Ceyhun Kuburlu, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, yayıncı kuruluş Bein Sports’un son 3 yıl içerisinde kulüplere 4.1 Milyar TL’lik ödeme yaptığını söyledi. Kuburlu’nun verdiği bilgiye göre Bein Sports’un sezonluk ödeme rakamları şöyle:

• 2017/18 Sezonu: 1 milyar 474 milyon ₺

• 2018/19 Sezonu: 1 milyar 884 milyon ₺

• 2019/20 Sezonu: 1 milyar 400 milyon ₺ (26’ncı Haftaya Kadar)

Yayıncı Kuruluş Sorunu Sadece Türkiye’de Değil

Türkiye’deki kulüplerin ekonomik sorunları sebebiyle fazlaca gündeme gelen yayıncı kuruluş sorunu, sadece Türkiye’de yok. Geçtiğimiz günlerde İngiltere basınında çıkan haberlere göre Premier Lig yayıncıları BT Sport ve Sky Sport’un kalan maçların oynanması durumunda bile kulüplerden para talep edeceği belirtilmişti. 

Koronavirüs sebebiyle sorun yaşayan bir diğer ülke İtalya’da kulüpler, yayıncıların ödemeleri yapmadığı gerekçesiyle mahkemeye gitmişti. Fransa’da ise kulüplere ödeme yapılmayacağı belirtilmiş durumda. Bir başka deyişle; yayın için astronomik rakamların ödendiği her ligde farklı farklı birçok sorun mevcut.