Bein Sports: Biz VAR Sitemini Yönetmiyoruz, Etkilemiyoruz

07.12.2019 - 23:39

Bein Sports: Biz VAR Sitemini Yönetmiyoruz, Etkilemiyoruz

Spor Toto Süper Lig'in yayıncı kuruluşu Bein Sports, son günlerde VAR sistemi üzerinden kendilerine yöneltilen eleştirilere, yapılan bir açıklama ile cevap verdi. Akabinde, Digiturk Spor İçerikleri'nden Sorumlu Grup Başkanı Saad Saleh Al-Hudaifi de beIN Manşet programına çıkarak detaylı bir beyanat verdi. Tüm açıklamaların ana fikri olarak Bein Sports, "VAR sitemini yönetmiyoruz, etkilemiyoruz" mesajını verdi.

Bein Sports'tan VAR Sistemi ile İlgili Açıklama

Değerli futbolseverler,

Dünyanın önde gelen yayıncılarından Bein SPorts olarak, Türk futbolunun marka değerini artırmak adına şeffaflığın önemine inanıyoruz. Bu doğrultuda, Vide Assistant Referee - VAR sisteminin Türkiye'deki teknik işleyişine ilişkin kamuoyundaki bazı soru işaretlerini gidermek amacıyla, bir açıklama yapma gereği duyuyoruz.

Şunu net bir şekilde ifade etmek isteriz ki küresel bir yayıncı olarak VAR sistemi ile ilgili tüm uluslararası ve yerel prosedürlere göre çalışma deneyimine sahip olan Bein Sports, TFF'nin verdiği yetki ve öngördüğü yayın talimatına uygun faaliyet göstermektedir. Bein Sports'un VAR hakemlerinin kararları üzerinde herhangi bir etkisi veya kontrolü söz konusu değildir. Bu tür bir müdahale teknik olarak da mümkün değildir. Şöyle ki:

1- Kamera sayısı: Süper Lig maçlarının çekimi stadyumların ve altyapının sunduğu imkanlara göre her maçta 14 ila 25 kamera ile yapılmaktadır. Drone, helikopter kameralarını ve röportaj için kullanılan kameraları çıkarttığımızda, sahadaki müsabakayı çekerek VAR Odasına görüntü temin eden 13 ila 18 arasında aktif kameramız mevcuttur. Söz konusu kamera sayıları UEFA Avrupa Ligi ve UEFA Şampiyonlar Ligi gibi Avrupa futbolunun önde gelen turnuvalarında kullanılan standartların üstündedir. Bu çerçevede Bein Sports, Süper Lig maç görüntülerine erişim kalitesini en üst düzeye taşımaktadır.

2- Altyapı: VAR Odası ile stadyumlar arasındaki görüntü iletimi TFF'nin yetkilendirdiği kurum tarafından, Bein Sports'un müdahalesi mümkün olmayacak şekilde gerçekleştirilmektedir. Her maçtan önce, sahayı gören kameraların VAR Odasına sağlıklı şekilde görüntü aktarıp aktarmadığının testleri de yine bu kurum tarafından yapılmaktadır. Kamera görüntüleri Riva'da bulunan VAR'a doğrudan iletilmektedir. Burada VAR'ın ne şekilde yönetileceği, pozisyonların nasıl seçileceği ve görevli hakem ile hangi görüntülerin paylaşılacağı tamamen TFF'nin sorumluluğundadır.

3- Görüntü seçimi: VAR Odasının gördüğü görüntüler ile naklen yayın aracımızın ve yönetmenimizin gördüğü görüntüler bire bir aynı ve eş zamanlıdır. Kameraların ham görüntülerinin tamamı VAR Odası ile naklen yayın aracımıza aynı anda ulaşmaktadır. VAR hakemleri diledikleri görüntüyü diledikleri kadar izleyebilir, durdurup geri alabilirler. Dolayısıylar, VAR hakemleri tüm pozisyonlara erişebilmektedir ve yayıncı olarak bizim bu görüntülere müdahale etmek gibi bir yetkimiz kesinlikle yoktur.

Kurum olarak şeffaflığa duyduğumuz inançla ve Süper Lig markasını korumak adına bir kez daha altını çizmek isteriz ki tüm görüntüler VAR ve AVAR ekipleri ile doğrudan paylaşılmaktadır. Hakemler tarafından alınan kararlarda herhangi bir etkimiz söz konusu değildir.

Tabii ki hakemler de herkes gibi hata yapabilir. Biz, stüdyolarımızın imkanları çerçevesinde tüm pozisyonları izleyicilerimiz ile paylaşıyoruz; aynı zamanda, gerek herkese açık Bein Sports Haber kanalımızda gerekse de internet sitemizde özet görüntüleri sunuyoruz.

Bu doğrultuda, VAR ile ilgili soru ve endişelerinizi işin ve sürecin sahibi konumundaki TFF ile paylaşmanızı önemle rica ederiz. Bu vesileyle, tüm takımlarımıza en iyi dileklerimizi sunarız. Bein Sports olarak kulüplerimiz ile birlikte çalışmanın Türk futboluna değer katacağına ve genç oyuncuları da cesaretlendireceğine inanıyoruz.

Saad Saleh Al-Hudaifi'nin Açıklamaları

Digiturk Spor İçerikleri'nden Sorumlu Grup Başkanı Saad Saleh Al-Hudaifi, katıldığı beIN Manşet programında Murat Caner'in sorularını cevapladı:

Murat Caner: Konuyu biliyorsunuz. Maç görüntülerinin VAR sistemine aktarılması ile ilgili konuşuyoruz. İnsanlar bu sinyalin ya da görüntülerin VAR odasına gönderilmesi sırasında bizim bir etkimiz olduğunu düşünüyor. Tabii ki bu konuyu farklı başlıklar altında konuşacağız ama öncelikle şununla başlamak istiyorum. Acaba bize şirketlerin ve kurumların bu süreçteki rolleri hakkında bilgi verir misiniz?

Saad Saleh Al-Hudaifi: Murat, bence herkes şunu anlıyor: biz yayıncıyız. Biz ligin sahibi değiliz. Ligin sahibi TFF. Biz bir yayıncı kuruluşuz. Süper Lig'i ve TFF 1. Lig'i yayınlıyoruz ve bu işi en yüksek kalitede yapmaya çalışıyoruz. Bu çok önemli bir proje. Bein Sports, sadece Türkiye'de değil, dünyada da çeşitli haklara sahip. (44 Ülkede) Amacımız, Süper Lig'in kalitesini artırmak. Ana konuya dönersek, gazetecileri ve iletişim direktörlerini de buraya çağırabilir ve tüm süreci incelemelerini sağlayabiliriz. TFF sinyale sahip. Bütün maçlarda, bütün pozisyonlarda bunları değerlendiren tek kurum onlar. Hakemlerle temsa geçenler de onlar.

Hakemlerle ilgili çok fazla yorum duyuyoruz taraftarlardan. Ben de kendi yorumumu ve şirketin resmi düşüncesini paylaştık. Biz hakem seçmiyoruz. Biz herhangi bir karardan sorumlu değiliz. Pozisyonları göstermek zorunda da değiliz. Bunların sahibi kim? TFF. Kulüplerin endişeleri doğrudan TFF'ye yönelmeli. Biz Süper Lig'i en yüksek standartta yayınlamaya çalışıyoruz. Örneğin bir karşılaştırma yapalım. Avrupa maçları ve Süper Lig maçlarını karşılaştırırsak, Avrupa maçlarını UEFA satandartlarında 8 kamera ile yayınlıyoruz. Ama Süper Lig'i 14'ten 19'a kadar, hatta derbi olduğunda 25 kamera ile yayınlıyoruz. Bu, dünya kupası final maçı kadar kamera demek. Çok yüksek standartlarda yapıyoruz ve tüm bu sinyaller VAR odasına gidiyor. Bunu hakemlere kim sorabilir? Tabii ki VAR'ı yöneten kurum sorabilir. Biz Bein Sports ya da Digiturk olarak operasyonun bir parçası değiliz. VAR odasında mıyız? Hayır. Dolayısıyla insanlar bize neden soruyor? Anlamıyorum.

Murat Caner: Muhtemelen insanlar sitemin nasıl çalıştığını bilmiyorlar.

Saad Saleh Al-Hudaifi: Ama kulüpler biliyor. Onlarca çeşitli defalar konuştuk bu konuyu. Biz maçı 19 kamera ile yayınlıyorsak, bu kameralar aynı sinyal, VAR odasına gidiyor. Bu pozisyonda hatalı kara verildi derlerse, bu karar sonucu etkileyebilir derlerse, onlar TFF'ye sormalıdırlar. TFF'nin inisiyatifinde bu. VAR ile ilgili endişeleriniz varsa, bunu lütfen ligin sahibine söyleyin. Biz VAR'ın sahibi değiliz. Bizim burada bir VAR sistemimiz yok. Hatırlayacaksın. Gecen hafta belli pozisyonları sakladığımız yönünde eleştiriler vardı. Ne demek bu? Defalarca dediğim gibi, taraftarlara da söylüyorum, bizim VAR sistemini bir erişimimiz yok.