El Clasico’ya Doğru: En Değerli Oyuncular, Yayıncı Gelirleri, Ekonomi ve Sponsorlar

28.02.2019 - 14:10

El Clasico’ya Doğru: En Değerli Oyuncular, Yayıncı Gelirleri, Ekonomi ve Sponsorlar

İspanyol devleri Real Madrid ile Barcelona'nın Cumartesi günü karşı karşıya geleceği El Clasico, dünyada en çok ilgi gösterilen futbol maçlarından biri olma özelliğini taşıyor. Dünyanın birçok farklı yerinde yayınlanan maçı 650 milyondan fazla insanın canlı olarak takip ettiği düşünülüyor. Scoreandchange.com'dan alıntıladığımız bu yazımızda, sadece iki dev futbol kulübü olarak değil, aynı zamanda dev birer işletme olan Real Madrid ve Barcelona’nın en değerli oyuncuları, yayıncı gelirleri, ekonomik güçleri ve ana sponsorlarına göz atacağız.

El Clasico En Değerli Oyuncular

Oyuncuların değerleri belirlenirken takımlarına yapmış oldukları katkı, attıkları gol, yaptıkları asist ya da savunma hataları gibi bir çok faktör göz önünde bulundurulabilir. Bir diğer değerlendirme aracı olan “piyasa değeri” de bu performans ölçütlerine dayanmaktadır.

Transfermarkt.com profesyonel futbol ligleri, kulüpleri ve oyuncuları hakkında oyuncuların piyasa değeri de dâhil olmak üzere her türlü bilgiyi sağlayan çevrimiçi bir veri tabanıdır. Aşağıdaki iki tabloda Transfermarkt.com’a göre her iki takımın en değerli üç oyuncusunun piyasa değerlerini görebilirsiniz:

Tablo 1: En Değerli 3 Oyuncunun Piyasa Değeri – Barcelona (Transfermarkt.com)

Oyuncu

Piyasa Değeri (Milyon Avro)

Lionel Messi

180

Philippe Coutinho

120

Sergio Busquets & Ousmane Dembélé

80

Tablo 2: En Değerli 3 Oyuncunun Piyasa Değeri - Real Madrid (Transfermarkt.com)

Oyuncu

Piyasa Değeri (Milyon Avro)

Gareth Bale

90

Toni Kroos

80

Raphaël Varane

80

Uluslararası Spor Çalışmaları Merkezi (CIES) Futbol Gözlemevi ise oyuncuların piyasa değerini tahmin etmek için bilimsel bir araç geliştirmiştir. CIES’in yaptığı hesaplamalara göre 1 Ekim 2018 itibariyle her iki kulübün en değerli oyuncuları aşağıdaki iki tabloda listelenmiştir:

Tablo 3: En Değerli 3 Oyuncunun Piyasa Değeri – Barcelona (CIES)

Oyuncu

Piyasa Değeri (Milyon Avro)

Lionel Messi

178.0

Philippe Coutinho

165.0

Samuel Umtiti

116.0

Tablo 4: En Değerli 3 Oyuncunun Piyasa Değeri - Real Madrid (CIES)

Oyuncu

Piyasa Değeri (Milyon Avro)

Marco Asensio          

89.6

Thibaut Courtois       

72.9

Isco

72.0

CIES, Barcelonalı Umtiti'nin 116 milyon Avroluk piyasa değeri ile takımın en değerli üçüncü oyuncusu olduğunu söylerken, Transfermarkt.com Fransız yıldızın değerinin yalnızca 70 milyon Avro olduğunu düşünüyor. Yine CIES’e göre Real Madrid'in en değerli oyuncusu Asensio iken, Transfermarkt.com'a göre ise başkent ekibinin en değerli oyuncusu Gareth Bale.

El Clasico Yayıncı Gelirleri Karşılaştırması

Dünyanın en ilgi çeken spor etkinliklerinden birisi olan El Clasico maçlarını, 150'den fazla ülkede 650 milyon kişinin televizyondan takip ettiği düşünülüyor. Dünyanın en zengin iki takımlarından ikisi olan ekiplerden Real Madrid’in yayıncı gelirleri 251,3 milyon Avro iken, ezeli rakibi Barcelona ise yayıncı kuruluşlardan 197,5 milyon Avro’luk bir gelir elde ediyor.

El Clasico - Takımların Ekonomik Açıdan Karşılaştırılması

Deloitte’a göre Real Madrid, 2016/17 sezonunda elde ettiği 674,6 milyon Avroluk gelirle, 648,3 milyon Avro kazanan rakibini geride bıraktı. 2015/16 sezonunda ise kulüplerin kazancı neredeyse birbirine eşit oldu. Katalan kulüp, 620,2 milyon Avro kazanırken, Başkent ekibi 620,1 milyon Avro elde etti.

Dünya kulüplerinin 2016/17 sezonundaki gelir rakamlarına baktığımızda ise İspanyol devleri, 676,3 milyon Avro elde eden Manchester United'ın hemen arkasında ikinci ve üçüncü sırada yer aldı. Real Madrid, yayın gelirleri ve ticari kaynaklardan daha fazla pay elde etmeyi başarırken, maç günü gelirlerinde ise Barcelona önde.

Öte yandan KPMG tarafından yayınlanan ve kulüplerin işletme değerlerinin incelendiği rapora göre, 1 Ocak 2018 itibariye Real Madrid rakibi Barcelona'dan daha değerli bir işletme. Real Madrid’in ortalama değeri 2 milyar 920 milyon Avro iken, Barcelona ortalama 2 milyar 783 milyon Avro değere sahip.

Aslında birbirine çok yakın olan bu rakamlara baktığımızda iki kulüpten hangisinin ekonomik olarak daha güçlü olduğunu söylemek pek de kolay gözükmüyor. Ölçümün hangi araçlarla ve hangi dönemde yapıldığına bağlı olarak kulüplerin ekonomik üstünlükleri değişebiliyor. Ancak son dönemde yayınlanan bu raporlara göre Real Madrid'in az da olsa bir üstünlüğe sahip olduğu görülüyor. Öte yandan bu iki İspanyol devini, Atletico Madrid gibi diğer büyük İspanyol kulüplerinden ayıran temel fark da bu rakamlarda yatıyor. Hem Real hem de Barcelona bu ekonomik büyüklükleriyle Avrupa’nın (özellikle İngiltere'nin) büyük kulüpleriyle rahatça başa çıkabiliyor ve hatta onların önüne geçebiliyor.

El Clasico Sponsorluk Karşılaştırması

Sponsor sayısı

Dünya çapında bir görünürlük ve takipçi ağına sahip olan iki kulüp, yeni sponsorlar için de birer cazibe merkezi olarak göze çarpıyor. Her iki takımın da çeşitli uluslararası, ulusal ve bölgesel ortaklıkları bulunuyor. Kulüplerin resmi internet sitelerindeki rakamlara göre Ekim 2018 itibariyle Real Madrid'in 17, Barcelona'nın ise 41 sponsoru bulunuyor. Özellikle bölgesel ortaklıklarda üstün olduğu görülen Katalanların bölgesel sponsor sayısı 23 iken, başkent ekibinin yalnızca 8 bölgesel sponsoru bulunuyor.

Öte yandan Coca Cola, CaixaBank, Audi, Tecate ve Star Beer gibi global markalar her iki kulüple de ya ana sponsorluk ya da bölgesel ortaklık anlaşmasına sahip.  Bu durum söz konusu şirketlere El Clasico maçlarında yenilikçi ve yaratıcı pazarlama fırsatları sunuyor.

Forma ve Göğüs Sponsorları

Spor giyim sektörünün ezeli rakipleri Adidas ve Nike, El Clasico'da da birbirleriyle yarışıyorlar. 1998'den bu yana Barcelona'nın forma sponsoru olan Nike, kulüple olan anlaşmasının yeniden yapılandırılmasının ardından Katalan kulübe yılda ortalama 155 milyon Avro sponsorluk ödemesi yapıyor. Real Madrid'in formalarında ise yine 1998'den bugüne Adidas’ın imzası var. Adidas aralarındaki anlaşmaya göre kulübe yıllık 70 milyon avroluk sabit bir ödeme yapıyor. Bunun dışında sattığı bütün Real Madrid markalı ürünlerden elde ettiği gelirin %22,5'ini kulübe aktarıyor. Bu da yaklaşık yıllık 30 milyon avroluk bir gelire tekabül ediyor.

Her iki takımın da forma göğüs sponsoru büyük markalar. Real Madrid'in sponsoru büyük havayolu şirketi Emirates (Fly Emirates). Barcelona'nın göğüs sponsoru ise Japon e-ticaret şirketi Rakuten. Bu sponsorluk için Rakuten, Katalanlara yıllık 55 milyon Avro ödeme yapıyor.

Futbolcu Sponsorları

Yukarıdaki tablolarda CIES ve Transfermarkt.com tarafından en değerli oyuncular olarak listelenen futbolcular da Adidas ve Nike arasında bölüşülmüş durumda. Nike; Coutinho, Busquets, Dembélé, Umtiti, Varane, Isco, Courtois ve Asensio'nun sponsoru iken, Adidas; Messi, Bale ve Kroos'un sponsoru.

Son olarak, bütün bu ticari meselelerin, takımların sahadaki performanslarına doğrudan bir etkisi olduğunu söyleyemesek de kulüplerin bu ezeli rekabeti devam ettirebilmeleri adına çok büyük öneme sahip olduklarının altını çizmemiz gerekir.

El Clasico Cumartesi beIN Sports 2'de Mourinho Tarafından Yorumlanacak

Cumartesi günü Real Madrid'in ev sahipliğinde, Santiago Bernabéu Stadyumu'nda oynanacak El Clasico mücadelesi, 22:45'te başlayacak. Müsabaka, beIN Sports 2 ve CBC Sport'tan canlı yayınlanacak. Her iki takımda da bir dönem görev alan dünyaca meşhur teknik direktör Jose Mourinho, hafta sonu oynanacak El Clasico'yu, maç önü ve maç sonu programlarıyla beIN Sports 2'de değerlendirecek. Jose Mourinho'nun yer aldığı Maç önü programı saat 22:00'de başlayacak. Maçın hemen ardından, 00:45'te ise maç sonu programı yayınlanacak.