La Liga Yerel Yayın Haklarını 4.95 Milyar Euro Karşılığında Movistar ve DAZN Aldı

14.12.2021 - 12:42

La Liga Yerel Yayın Haklarını 4.95 Milyar Euro Karşılığında Movistar ve DAZN Aldı

İspanya La Liga yerel yayın haklarını €4.95 milyar karşılığında Movistar ve DAZN aldı. €4.95 milyar, İspanya La Liga yayın hakları için rekor anlamına geldi.

Dünyanın en popüler futbol liglerinden La Liga’nın İspanya’daki yayıncıları belli oldu. Movistar ve DAZN ile 5 yıllığına anlaşan La Liga, bunun için €4.95 milyarlık ödeme alacak. Daha önce Telefonica ile yapılan 3 yıllık anlaşmada €2.94 milyar kazanılmıştı.

null

Yayın Hakları TV ve İnternet Şeklinde Ayrıldı

Türkiye’de de çokça konuşulan farklı kalemlerde ihale yapılması, İspanya’da gerçekleşti. Yayın hakları Movistar ve DAZN’a verildi. TV yayın haklarını Movistar alırken, internet yayın haklarının sahibi DAZN oldu.

Anlaşma gereğince Movistar, La Liga’da 3 hafta tüm karşılaşmaları yayınlayacak. Geri kalan 35 haftada Movistar ve DAZN maçları 5’er 5’er bölüşecek. 

2 camera 14.12.2021

Ticari Yayın Hakları Anlaşmaya Dahil Edilmedi

La Liga yayın ihalesinde dikkat çeken bir diğer durumsa ticari mekânların anlaşmaya dâhil edilmemesi oldu. Bar, restoran, cafe ve benzeri yerlerde maçları yayınlamak isteyen şirketler Şubat veya Mart’ta yapılacak ticari mekân yayın ihalesine katılmak zorunda. 

3 ticari yayın 14.12.2021

İzle Öde Abonelerinin Sayısı Arttırılmak İsteniyor

La Liga, yayın ihalesinin hemen öncesinde CVC ile anlaşma imzaladı. Barcelona, Real Madrid gibi bazı büyük takımların onay vermediği anlaşmada CVC kulüplere €1.99 milyar aktaracak. Bunun karşılığında da La Liga yayın hakları ve sponsorluklarından pay alacak. La Liga ve CVC’den yapılan açıklamaya göre amaç, izle öde abone sayılarını arttırmak. La Liga'nın açıkladığı verilere göre abone sayıları 2016/17’de 4 milyondu. Bu sayı 2020/21’de 2.5 milyona döştü. CVC, bu sayıyı tekrar 4.4 milyona çıkarılabileceği tahmininde bulunuyor.

La Liga, bu anlaşmayla bir önceki anlaşmadan daha yüksek miktar kazanan ligler arasına girdi. Avrupa’nın 5 büyük liginde ise bu noktada lider oldu. İtalya, Almanya ve Fransa’da yayın gelirleri düşerken, İngiltere’de son 3 yılda yayın gelirleri sabit kalmıştı.