Dijital Platformlar IPTV’ye Karşı Ortak Hareket Edecek

08.09.2021 - 13:07

Dijital Platformlar IPTV’ye Karşı Ortak Hareket Edecek

Telekomünikasyon Uydu ve Elektronik Sanayicileri İş İnsanları Derneği (TUYAD) tarafından düzenlenen ve D-Smart, Digiturk, Filbox, Tivibu, Turkcell TV Plus, Exxen, Türksat’ın katılımlarıyla ‘Pay TV Platformları Toplantısı’ gerçekleştirildi. Platformların tamamı, Pay TV içeriği satanlara karşı ortak hareket etme kararı aldı.

DHA’nın haberine göre dijital platformlar TUYAD toplantısında IPTV yayınlarına karşı ortak hareket etme kararı aldı. Bunun yanında yeni yayın yasasının da çıkacağı açıklandı. Böylece yaptırımlar artacak.

En Etkin Mücadele Başlatıldı


TUYAD Yönetim Kurulu Başkanı Hayrettin Özaydın korsan yayınlarla ilgili açıklamalarda bulundu. IPTV ile birçok kişinin haksız gelir elde ettiğini belirten Özaydın şöyle devam etti:

İllegal yayıncılık ile mücadele kararı alan yayın hak sahipleri derneğimiz, bünyesinde ortak oluşturulacak bir hukuk komisyonu ile hareket edecektir. Ulusal kanalların yanı sıra lisanslı filmler, radyo istasyonları ve futbol maçlarına da erişim sağlayan bu yasa dışı uygulama ile en etkin mücadele başlatıldı. 8 milyon gibi bir abonenin kayıtlı olduğu sistemde son tüketici de yayınları yasa dışı izlediği için suçlu sayılacaktır.
Ticaret Bakanlığı’nın ilgili birimleri ve bizim kuracağımız hukuk komisyonunun ortak çalışması ile izleten ve izletmeye aracılık eden, izleyen kişi ve kurumlara adli para cezası yanı sıra hapis cezaları da verilebilecek şekilde yeni bir düzenleme getirilmesini talep ediyoruz. TV ve alıcı üreten firmaların Android ve IOS mağazalarında bulunan IPTV uygulamalarının şifreli kanal ve içerik hakları olan yayınları izinsiz kullanmalarından dolayı durdurulması hakkında uyarı ve sonrasında yaptırım uygulanması da bu mücadelede elimizi güçlendirecektir. e-ticaret sitelerinin PAY TV yayınlarını illegal izleten ürünleri sattırmamaları için ilgili kurumlarla iletişim kurularak bu ürünlerin satışının önlenmesi ve satış yapmaya devam edenlere yaptırım uygulanması da bir diğer talebimizdir. Daha önce TBMM’ye sunduğumuz yayın yasasının ele alınması için de gerekli çalışmalara hız ve destek sağlayacağız. Ayrıca Facebook, Twitter ve Instagram gibi mecralar ile arama motorlarında reklam ile illegal PAY TV satışları yapılmasının önlenmesi çalışmaları için BTK ile irtibat kurulacak engelleme kararları çıkartılacaktır.

Kamu Spotu Hazırlanacak


Korsan yayınlar, Türkiye’deki platformların en büyük sorunlarından biri. TUYAD toplantısında tüketicinin bilinçlenmesi ve haksız rekabete destek verdiği yasa dışı bir ürünü satın aldığı algısının yaratılması için kamu spotu hazırlanması kararı da alınarak hazırlanan kamu spotunun tüm kanallarda yayınlanması ile yasal takip ve yaptırımlara hız verileceği belirtildi.