Premier Lig Lider, Süper Lig İlk 10’da! Yayın Hakları Hangi Ülkede, Ne Kadara Satılıyor?

13.05.2022 - 10:25

Premier Lig Lider, Süper Lig İlk 10’da! Yayın Hakları Hangi Ülkede, Ne Kadara Satılıyor?

Futbol liglerinin yayın hakları için açılan ihalelerde rakamlar her geçen sene büyüyor. Kimi ülkelerde astronomik rakamlara ulaşan yayın hakları ücretlerinde Avrupa’nın beş büyük ligi başı çekiyor. 1.5 milyar sterlini geçen yayın hakları anlaşmasıyla Premier Lig’in diğer ülkelere fark attığı listede Süper Lig’de kendine yer edinmiş durumda. 

Sporda yayın hakları, her geçen gün büyüyen bir pazar. Futbol da bu konuda başı çeken spor dallarından biri. Özellikle Avrupa’da futbol ligleri için yapılan yayın hakları ihalelerinde ulaşılan rakamlar oldukça büyümüş durumda. Medya kuruluşlarının Avrupa’nın beş büyük ligindeki maç yayınları için ödedikleri rakamlar, dünyanın geri kalanına fark atmış durumda.

Premier Lig Açık Ara Önde!

Manchester City-Liverpool maçı

Yayın hakları konusunda lider ülke İngiltere. Dünyanın en değerli ligi olan Premier Lig’in yayın hakları, 2022-2025 dönemi için üç farklı yayıncı tarafından satın alınmış durumda. 128 maçın canlı yayın hakkını satın alan Sky Sport, Premier Lig’deki en güçlü yayıncı konumunda. Söz konusu dönem için 4.8 milyar sterline satılan yayın haklarına göre yıllık bedel 1.6 milyar sterline yani yaklaşık 1.83 milyar euroya denk geliyor. Bu rakam Premier Lig’in en yakın rakibi olan Bundesliga’nın bile oldukça üzerinde.

Bundesliga İkinci

Bayern Münih-Borussia Dortmund maçı

Yayın hakları için ödenen ücretlerde Bundesliga ikinci sırada. Hem Bundesliga hem de Bundesliga 2’nin yayın hakları 2021-2025 dönemi için 3 farklı yayıncıya satılmış durumda. Almanya’da Bundesliga’nın yayın hakları için ödenen yıllık ücret 1.1 milyar euro. Bundesliga’yı ise La Liga takip ediyor. İspanya ligi için 2022-2027 dönemini kapsayan bir anlaşma yapan iki medya kuruluşu, yıllık 980 milyon euro ödeyecek.

La Liga’nın arkasında ise ona yakın bir bedelle İtalya Serie A yer alıyor.  2 yayıncının 2021-2024 dönemi için anlaşmaya vardığı Serie A’da yıllık ödenen ücret 927.5 milyon euro. Yine aynı dönem için iki farklı kuruluşun yayın haklarını elinde bulundurduğu Fransa’da hem Ligue 1 hem de Ligue 2’nin yıllık bedeli 582 milyon euro. Amazon Prime, Ligue 1’in ana yayıncısı konumunda.  

Süper Lig Sekizinci Sırada!

Fenerbahçe-Galatasaray maçı

Avrupa’nın beş büyük liginin tepede yer aldığı yayın hakları listesinde 6’ncı sırada futbolun dünya üzerinde en çok sevildiği yerlerden biri olan Brezilya geliyor. Brezilya ligi 3 yıllığına 2 yayıncı tarafından satın alınmış durumda ve yıllık ödenen bedel 195 milyon euro. Brezilya’yı 176 milyon euro bedelle Portekiz takip ediyor. 

Futbol ligleri için yayın haklarına ödenen yıllık ortalama ücretlerin baz alındığı listenin sekizinci sırasında ise Süper Lig var. 2017-2022 dönemi için yayın hakları Digiturk tarafından satın alınan Süper Lig’de yayın hakları için ödenen ücret 165 milyon euro civarında. Bu bir Süper Lig maçı için ortalama ödenen ücretin yaklaşık 540 bin euro olduğu anlamına geliyor. Süper Lig'de 2021-2022 sezonuyla beraber Digiturk'ün elinde tuttuğu hakların sona ermesiyle yeni bir yayın hakkı ihalesi yapılacak.

Yayın haklarına ödenen ücretlerin en üst seviyede olduğu İngiltere, alt ligleri için ödenen parayla da listede kendine ilk 10’da yer bulmayı başarıyor. İngiltere’e Premier Lig’in alt ligleri olan Championship, League 1 ve League 2 için yayıncı kuruluşun ödediği yıllık ücret 140 milyon euro. Listenin 10’uncu sırasındaysa yıllık 134 milyon euroya en üst 3 liginin yayın hakkını birden satan Japonya yer alıyor. Listede Japonya’dan sonra sırasıyla Belçika, Rusya, ABD, Şili, Hollanda, Norveç ve Yunanistan yer alıyor.