Avrupa Futbol Şampiyonası'nı Hangi Ülkeler Kazandı?

26.01.2022 - 14:31

Avrupa Futbol Şampiyonası'nı Hangi Ülkeler Kazandı?

UEFA tarafında 4 yılda bir düzenlenen Avrupa Futbol Şampiyonası, FIFA Dünya Kupası’ndan sonra en büyük ikinci futbol organizasyonu. Futbolseverlerin heyecanla beklediği, her seferinde futbola doyduğumuz, daima sürprizlere sahne olan ve büyük yıldızlara ev sahipliği yapan Avrupa Futbol Şampiyonası tarihi ile ilgili merak edilenleri sizin için derledik. İşte Avrupa Futbol Şampiyonası şampiyonları ve diğer detaylar!

Avrupa Futbol Şampiyonası organizasyonu 1958 yılında kuruldu. İlki 1960 yılında düzenlenen kupa, macerasına Avrupa Uluslar Kupası adıyla başladı ve bugünkü adı olan Avrupa Futbol Şampiyonası ismini 1968 yılında aldı. Günümüze kadar 16 kere düzenlenen turnuvayı 10 farklı ülke kazanmayı başardı. 55 ülkenin elemelerine katıldığı Avrupa Futbol Şampiyonası 2016 yılından itibaren 24 takımla oynanıyor.

Avrupa Futbol Şampiyonası Şampiyonları

amanya milli takımı

Avrupa Futbol Şampiyonası’nı en fazla kez kazanan ülkeler, 3 kere bu sevinci yaşayan Almanya ve İspanya’dır. Bu iki ülkeyi 2’şer şampiyonluğu bulunan İtalya ve Fransa takip eder. 2020 yılından düzenlenmesi gereken ancak pandemi sebebiyle 2021 yılına ertelenen son Avrupa Futbol Şampiyonası’nı kazanan ülke, finalde İngiltere’yi uzatmalarda mağlup etmeyi başaran İtalya olmuştur. İlk şampiyon ise finalde Yugoslavya’yı yenen Sovyetler Birliği’dir.

Almanya-3
İspanya-3
İtalya-2
Fransa-2
Sovyetler Birliği-1
Çek Cumhuriyeti-1
Portekiz-1
Hollanda-1
Danimarka-1
Yunanistan-1

Türkiye’nin Avrupa Futbol Şampiyonası’ndaki En İyi Derecesi Nedir?

türkiye a milli takımı

Türkiye Avrupa Futbol Şampiyonası’na toplam 5 kere katılma hakkı elde etmiştir. İlk kez katıldığı Euro 96’dan puansız dönen Türkiye, 2000, 2008, 2016 ve 2021 yıllarında düzenlenen turnuvalarda mücadele ederken, en iyi derecesini yarı finale kadar yükseldiği Avusturya-İsviçre ortaklığında 2008 yılında düzenlenen Avrupa Futbol Şampiyonası’nda almıştır. Bu turda Almanya’ya son dakikada yediği golle 3-2 yenilen milli takım final oynama şansını yitirmiştir.

Avrupa Futbol Şampiyonası'nın En Başarılı Takımı Hangisi?

Avrupa Futbol Şampiyonası’nda en fazla maç oynayan ve en fazla galibiyet alan takım Almanya, en fazla mağlubiyet alan ise Danimarka’dır. Almanya aynı zamanda, turnuva tarihinin en fazla gol atan ve en fazla gol yiyen takımıdır. 14 golle Cristiano Ronaldo turnuva tarihinin en golcü oyuncusudur.