Fenerbahçe’nin Avrupa Karnesi Nasıl? İşte Fenerbahçe’nin Avrupa Kupaları Tarihi!

10.01.2022 - 19:50


Fenerbahçe’nin Avrupa Karnesi Nasıl? İşte Fenerbahçe’nin Avrupa Kupaları Tarihi!

Fenerbahçe 2021-22 sezonunda UEFA Avrupa Ligi’nde mücadele ederken, yer aldığı D grubunu topladığı 6 puanla 3. sırada tamamladı. Bu sonuçla UEFA Avrupa Ligi’ne veda eden Fenerbahçe, sezona UEFA Avrupa Konferans Ligi’nde devam edecek. Biz de sizler için Fenerbahçe’nin Avrupa karnesini masaya yatırdık. İşte Fenerbahçe’nin Avrupa Kupaları tarihi!

Fenerbahçe Avrupa’da sezona çok iyi bir başlangıç yapamasa da şansını, ilk kez bu sene oynanmaya başlanan, UEFA’nın yeni organizasyonu UEFA Avrupa Konferans Ligi’nde deneyecek.  Bu kupaya play-off turundan devam etmeye hak kazanan Fenerbahçe, ilk olarak Avrupa Konferans Ligi'nde grubunu ikinci sırada bitiren takımlarından biriyle eşleşecek. Peki Fenerbahçe’nin Avrupa karnesi nasıl? İşte detaylar…

Fenerbahçe'nin İlk Avrupa Kupası Maçı!

fenerbahce taraftari selamliyor

Fenerbahçe, Avrupa kupalarına ilk kez Şampiyon Kulüpler Kupası’nda yer aldığı 1959-1960 sezonunda katıldı. İlk maçında Macaristan temsilcisi Csepel SC ile karşılaşan Fenerbahçe, bu karşılaşmadan 1-1’lik beraberlikle ayrıldı. Fenerbahçe, Avrupa’daki ilk galibiyetini de yine bu takıma karşı oynadığı rövanş maçında 3-2’lik skorla kazandı. İlk Avrupa seferinde tur atlamayı başaran Fenerbahçe, bir sonraki turda Fransız ekibi Nice’e elenerek kupaya veda etti. Fenerbahçe'nin Avrupa kupaları tarihinde attığı ilk golün altında da ilk Avrupa maçındaki tek golü atan Can Bartu’nun imzası vardır.

Fenerbahçe'nin Avrupa'da Kaç Galibiyeti Var?

fenerbahce manchester rovesata

Fenerbahçe 2022 yılının Ocak ayı itibarıyla Avrupa’da toplam 238 maça çıkmıştır. Bu maçlarda 87 galibiyet alan temsilcimiz, 51 beraberlik ve 100 mağlubiyet ile Avrupa yolculuğuna devam etmektedir. Çıktığı 238 maçta toplam 297 kez rakip fileleri havalandırma başarısı gösteren Fenerbahçe, toplamda 348 kez topu ağlarında görmüştür. 

Avrupa'da En Fazla Gol Atan Fenerbahçeli Oyuncu Kim?

alex de souza

Avrupa kupalarında Fenerbahçe adına en fazla gole imza atan oyuncu ise Alex de Souza’dır. Toplam 15 golü bulunan Alex’i, 12’şer golle Tuncay Şanlı ve Semih Şentürk takip eder. Şampiyonlar Ligi’nde ise 5’er golle Tuncay Şanlı, Alex ve Deivid en golcü oyuncularıdır. 

Fenerbahçe’nin Avrupa’da ülkemizi temsil ettiği mücadelelerde en fazla forma giyen oyuncu ise Volkan Demirel’dir. Tecrübeli kaleci toplam 84 maçta temsilcimizin kalesini korumuştur.

Fenerbahçe Avrupa'da En Çok Kimlerle Oynadı?

Fenerbahçe’nin Avrupa’da en fazla karşı karşıya geldiği ekip MTK Budapest’tir. Fenerbahçe Macar ekibi ile toplam 7 kez mücadele etmiştir. Temsilcimizin Avrupa kupalarında en çok kez yendiği 4 takım; üçer kez yendiği MTK Budapest, Anderlecht, Manchester United ve PSV’dir. Fenerbahçe aynı zamanda Avrupa’da en çok Hollanda ekipleri ile eşleşmiştir. Hollanda takımlarına karşı çıktığı 20 maçta toplam 7 galibiyete imza atmayı başarmıştır. Fenerbahçe’nin başında en fazla Avrupa galibiyeti alan teknik direktör ise efsane hocası Zico’dur. 

Fenerbahçe'nin Avrupa'daki En İyi Derecesi Nedir?

fenerbahce benfica egemen gol sevinci

Fenerbahçe Avrupa kupalarında her zaman istediğini alamasa da bazı sezonlardaki başarılı grafiğiyle ülkemizi gururlandırmıştır. Fenerbahçe’nin 2007-08 sezonunda Şampiyonlar Ligi’nde çeyrek finale yükselmesi, bu kupada elde ettiği en iyi derecedir. Şampiyonlar Ligi’nin eski formatı  olan Şampiyon Kulüpler Kupası’nda ise temsilcimiz 5 kere son 16 turuna kalmayı başarmıştır. Fenerbahçe Avrupa kupalarındaki en iyi derecesini ise 2012-13 sezonunda UEFA Avrupa Ligi’nde yarı final oynayarak gerçekleştirmiştir. Bu turda Benfica’ya elenen Fenerbahçe Avrupa’da final oynama şansını bir maçla yitirmiştir. Temsilcimizin Kupa Galipleri Kupası’nda da çeyrek final başarısı vardır.