Tahir Kum: “Yayıncı Krizinde Bakan Devreye Girdi”

14.11.2020 - 11:19

Tahir Kum: “Yayıncı Krizinde Bakan Devreye Girdi”

Hürriyet Gazetesi yazarı Tahir Kum, köşesini yine Süper Lig yayıncı krizine ayırdı. Tarafların anlaşamadığını belirten Kum, bakanın devreye girdiğini dile getirdi.

Yaklaşık 1.5 yıldır devam eden beIN Sports ile TFF arasındaki anlaşmazlıkta yavaş yavaş sona doğru geliniyor. İlk günden bu yana bu anlaşmazlığı köşesine taşıyan Tahir Kum, geçtiğimiz günlerde yine bu konuyu gündeme aldı. Yayıncı krizinin devam ettiğini belirten Kum, anlaşmazlığın çözümü için bakanın devrede olduğunu dile getirdi.

Kulüplerin Yaşam Savaşı beIN Sports’un Umurunda Değil

Tahir Kum köşe yazısında TFF Başkanı Nihat Özdemir ile Digiturk CEO’su Yousef Al-Obaidly’nin bir toplantı gerçekleştirdiğini belirtti. 10’uncu toplantıda Yousef Al-Obaidly’nin 2 milyar 350 milyonluk teklifin son teklif olduğunu dile getirdiği öğrenildi. Bu toplantının ardından ülkeyi terk eden Yousef Al-Obaidly yerine beIN’den herhangi biri de TFF ile görüşme talebinde bulunmadı.  Toplantı sonrasını kaleme alan Tahir Kum şu ifadeleri kullandı:

Bu süreçteki bir önemli gelişme de beIN’in burada kalan 2 numaralı yetkilisi olan Al-Hudaifi’nin sürpriz bir şekilde istifa ederek ülkemizden ayrılmasıyla beIN cephesinde yaşanan yönetim boşluğu. Haliyle, TFF ve kulüplerin ‘Ha bugün ha yarın anlaşma olur’ umudunun iyice azalması. Çünkü bugünden yarına beIN cephesinden burada masaya oturulacak bir yetkilinin kalmaması. Bekle ki Yousef Al Obaidly gelsin. Anlayacağınız bizimkilerin (kulüpler) yaşam savaşı beIN’cilerin umurunda bile değil.

Ankara Devrede

Yaşanan bu gelişmelerin ardından Gençlik ve Spor Bakanı Muharrem Kasapoğlu, TFF Başkanı Nihat Özdemir ve Kulüpler Birliği Başkanı Mehmet Sepil ile bir görüşme yaptı. Bakanın da devreye girmesiyle birlikte neler olabileceğini Tahir Kum şu şekilde ifade ediyor:

Anlaşılan bu iş Ankara’nın müdahalesi ve desteği olmadan çözümlenecek gibi durmuyor. Yayıncı ile kulüplerin talepleri arasındaki fark yıllık 650 milyon. Kulüpler 3 milyar TL’de, yayıncı 2 milyon 350 milyon TL’de diretiyor. Tek çare kulüplerin 3 milyardan geri adım atması. Bu konuda son bir haftalık süreçte TFF Başkanı ve üst düzey yöneticileri bugün İstanbul’da yapılacak Kulüpler Birliği zirvesi öncesi başkanları arayarak taleplerinden geri adım atılması konusunda ikna turuna çıkmış. Kulüplerin arasında buna “Olur” diyen de olmuş “Bir adım geri atmayız” diyen de. Sözün özü; Türk futbolu bugün geleceği adına kritik bir gün geçirecek. Aylardır süren anlaşmazlık ve krizin çözümü için önce Kulüpler Birliği Vakfı İstanbul’da bir araya gelecek. Birlik daha sonra burada alınan ortak kararı Riva’ya götürüp yazılı olarak TFF Başkanı’na sunacak.

Tahir Kum’un 11 Kasım tarihinde kaleme aldığı “Yayıncı Resti Çekti. Bakan Devreye Girdi. Yayında Kritik Gün” başlıklı yazısını buradan okuyabilirsiniz.

Fatih Doğan Anlaşmanın Yakın Olduğunu İddia Etti

TRT Spor yorumcusu Fatih Doğan da TFF ile beIN Sports arasında anlaşmanın olabileceğini belirtti. Kulüplerin 2.8 milyara indiğini belirten Doğan, 2.7 milyarda anlaşma sağlanabileceğini sözlerine ekledi.

Yayın krizi çözülüyor. TFF, Kulüpler Birliği’yle yaptığı son zirvede yıllık 2.8 milyar TL’lik talebi aldı. (3.3 milyar TL’den indiler) Beinsports’un da yıllık 2.3 milyar TL’ye çıktığı ifade edilmişti. Üç tarafın da iyi niyetini dikkate alarak yıllık 2.7 milyar TL’de imza bekliyorum.