Sina Koloğlu: Kahve Falı Gibi Futbol Programı

28.06.2020 - 15:17

Sina Koloğlu: Kahve Falı Gibi Futbol Programı

Milliyet Gazetesi yazarı Sina Koloğlu, 22 Haziran’da özetlerin yer almadığı futbol programlarını köşesine taşıdı. Koloğlu, yayıncı kuruluşun özet görüntüleri vermemesi sebebiyle bu programların kahve fallarını andırdığını belirtti.

Yaklaşık 3-4 yıldır Türkiye’de özet görüntüleri her kanaldan yayınlanmıyor. Hatta ligin ilk haftalarında sadece beIN Sports, bu görüntüleri ekranlara taşıyordu. Bu da Digiturk aboneliği olmayan kişilerin maçların özetlerini TV’den izleyememesine sebep oluyordu. Özet görüntülerinin olmaması şifresiz kanallardaki futbol programlarını da epey farklı bir hâle getiriyor. Milliyet Gazetesi yazarı Sina Koloğlu 22 Haziran’daki köşe yazısında bu konuya değindi.

Stüdyo Afili ama Maç Görüntüsü Yok

Spor yayınlarıyla ilgili gelişmeleri köşesine taşıyan Sina Koloğlu, futbol programlarında özet görüntülerin olmamasını okuyucularıyla paylaştı. Koloğlu’nun özetin olmadığı spor programlarıyla ilgili görüşü şu şekilde:

A Spor’da ‘Takım Oyunu’nda maç sonrası yorumlar yapılıyor. “Pozisyonlara geçelim” diyorlar. Biz göremiyoruz, onlar izliyorlar. Erman Hoca “Dur, geriye al” diye sanal bir ortam yaratıyor mesela. Ev ahalisi, “Kahve falı gibi” dedi. Falcı fincanı alır ve ne gördüğünü anlatmaya başlar. “Burada bir çizgi var, bak geleceğinin çizgisi” gibi... ‘Takım Oyunu’ da biraz böyle olmuş. Görüntüsünü görmediğimiz pozisyonları sesli olarak duyuyoruz. Televizyonun radyo olması gibi de denebilir. Ev ahalisi, “Stüdyo afili ama olması gereken maç görüntüsü işini çözememişler” dedi. Hayli süslü püslü renkli bir stüdyo fakat görüntü yok. Yayıncı kuruluş vermiyor bir gerekçe olabilir mi?

Sina Koloğlu’nun 22 Haziran tarihli köşe yazısının tamamını buradan okuyabilirsiniz.

Özet Görüntü Paketinin Pahalı Olması Kanalları Zorluyor

Maç görüntüsünün olmadığı kanalların bu görüntülere yer verememesinin temel sebebi, özet paketi fiyatının her geçen yıl biraz daha kanalları zorlaması. Hatta sezon başında Ersin Düzen, yayıncı kuruluştan bir indirim talebinde bulunduklarını ve özet görüntü sorununu bir şekilde çözüleceğine inandığını belirterek bir çağrıda bulunmuştu.

İddiaya göre 2019/20 sezonunun özet paketi 10 milyon dolar. Geçtiğimiz sezon ise bu paketin 4.5 milyon dolar olduğu belirtiliyor. Bu tutarı ödeyemeyen kanallar da Sina Koloğlu’nun değindiği gibi “kahve falı gibi futbol programlarına” imza atmak durumunda kalıyorlar.