Fatih Terim'in Milli Takım Kariyeri

22.01.2022 - 12:51

Fatih Terim'in Milli Takım Kariyeri

Galatasaray’da ligdeki kötü gidişat sonrası Fatih Terim ile yollar ayrıldı. Tecrübeli hoca böylece 4’üncü Galatasaray dönemini de noktalamış oldu. Terim’in Galatasaray’dan sonra en uzun süre hocalığını yaptığı yer ise A milli takım! Üç kez A milli takımın başına geçen Fatih Terim Galatasaray’da olduğu gibi milli takımda da pek çok zafere imza attı. Peki Fatih Terim’in milli takım kariyeri nasıldı? İşte tüm detaylar!

Galatasaray Avrupa’da son yılların en iyi performansını gösterip grubunu yenilgisiz lider tamamlayarak UEFA Avrupa Ligi’nde yoluna devam ediyor olsa da ligde bir türü gelmeyen iyi sonuçlar sonrası Fatih Terim ile yollarını ayırdı. Dördüncü kez geldiği Galatasaray’dan son kez ayrıldığını söyleyen Terim A milli takımda da üç farklı dönem çalıştı. Milli takımın başında sayısız maça çıkan ve pek çok tarihi başarıya imza atan efsane ismin milli takım kariyerini sizin için derledik!

Fatih Terim’in Milli Takım Kariyeri

fatih terim a milli takım

Fatih Terim’in milli takım kariyeri 1990 yılında o dönemin A milli takım teknik direktörü Sepp Piontek’in yardımcılığını yaparak başladı. Terim aynı yıl Türkiye U-21 milli takımını da çalıştırmaya başladı. 1991’de Akdeniz Oyunları’nda finale çıkma başarısı gösteren Terim’in öğrencileri gümüş madalya almaya hak kazandı. 1993’te  Akdeniz Oyunları'na katılan Olimpik milli takımın şampiyon olmasıyla Fatih Terim de teknik adamlık kariyerinin ilk kupasını kaldırmış oldu.

Terim A milli takımın başına ilk kez 1993 yılının Ekim ayında, Piontek’in bu görevden ayrılmasıyla geçti ve milli takımdaki ilk Terim dönemi başlamış oldu. 1996 yılında  Türkiye, Terim yönetiminde tarihinde ilk kez Avrupa Futbol Şampiyonası’na katılma başarısı gösterdi. Türkiye grubu son sırada tamamladı ve turnuva sonrası Terim’in ilk milli takım macerası sona ermiş oldu.

Fatih Terim A milli takımın başına ikinci kez 2005 yılında geçti ve bu görevde 4 yıl kaldı. Bu dönemde Terim milli takımı 2008 Avrupa Futbol Şampiyonası finallerine götürdü. Türkiye tarihinde ilk kez Avrupa Futbol Şampiyonası’nda finale yükseldi. 

2013 yılında A milli takımın başına 3’üncü ve son kez geçen Terim, bu gelişinde yine 4 sene takımın başında kaldı. Bu dönemde de Terim milli takımı Avrupa Futbol Şampiyonası’na götürmeyi başardı. Milli takım grubu 3’üncü sırada bitirerek turnuvaya grup aşamasında veda etti. 2017 yılının Temmuz ayında TFF tarafından görevine son verilince son milli takım macerası da noktalanmış oldu.

En Çok Galibiyet Alan Teknik Direktör!

fatih terim a milli takım

Fatih Terim A milli takımın başına toplam 135 maça çıktı. Bu maçlarda 69 galibiyet elde etmeyi başaran tecrübeli teknik adam, 34 beraberlik ve 32 mağlubiyet aldı. Terim yönetiminde milliler 205 gol atarken, 139 golü de kalesinde gördü. Terim milli takımın başında en fazla maça çıkan ve en fazla galibiyet alan teknik direktör unvanını korumaktadır.