Nihat Özdemir: Yayın İhalesini Önümüzdeki Üç Ay İçinde Yapacağız

27.10.2021 - 19:19

Nihat Özdemir: Yayın İhalesini Önümüzdeki Üç Ay İçinde Yapacağız

Uluslararası Futbol Ekonomi Forumu’nda konuşan Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Nihat Özdemir, yeni yayın ihalesine değindi. Üç ay içinde bu ihaleyi gerçekleştireceklerini belirten Özdemir, yeni ihaleyle birlikte kulüplerin eskiye döneceğini belirtti.

2021 yılı bitmeden yapılması beklenen yayın ihalesiyle ilgili Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Nihat Özdemir Uluslararası Futbol Ekonomi Forumu’nda açıklamalarda bulundu. İhale sürecinin başladığını ve bir komisyon kurulduğunu belirten Özdemir, yeni ihaleyle birlikte kulüplerin ekonomik olarak geçmişe döneceğini iddia etti.

9 Kişilik Komisyon Kuruldu


TFF Başkanı Nihat Özdemir, yeni yayın ihalesi için 9 kişilik bir komisyon kurulduğunu dile getirdi. Özdemir’in yaptığı açıklamalar şu şekildeydi:

4 kişi Kulüpler Birliğinden, 4 kişi TTF'den 1 de sekreterlik yapsın diye TFF Genel Sekreteri Kadir Kardaş'ı da yayın ihalesi kurulana alarak çalışmaya başladık. Birinci kademede bize mutlaka bir danışman gerektiği kararını verdik. Danışman aramaya başladık. Dünyada bu konuda ses getiren danışman firmalarından birini seçtik. O firmayla anlaşmayı yaptık ve o çalışmalara başladık. Kasım, Aralık ve Ocak içinde ihaleyi sonlandıracağız. Bir paketleme olacak. Birçok detayı ilgilendiren danışma kurulu çalışmalar yapıyor. Çok yakın zamanda bir araya geleceğiz. Sürecin ne olacağını, 3 yılık mı 5 yıllık mı yapalım? Buna bakacağız. Bunun ne artı ve eksileri olabilir. Bunun kararını verip ilanımızı yapacağız, ne kadar çok talep gelirse o kadar etkili olacağını, kulüplerimize o kadar fayda getireceğine inanıyorum. Türkiye'deki ve dünyadaki ekonomik şartlar nedeniyle burada nasıl bir rakam çıkacağını tahmin etmenin zor olacağını düşünüyorum. İnşallah iyi bir rakamla bu işi sonlandıracağız. 2022-2023 sezonundan itibaren yeni yayıncı kuruluşla birlikte yolumuza devam edeceğiz.

Kulüplerimiz Yeni İhaleyle Eskiye Dönecek


Kulüplerin yaşadığı ekonomik zorluklara değinen Nihat Özdemir, yeni ihaleyle birlikte kulüplerin geçmişe döneceğini iddia etti.

Artık şampiyonumuz Şampiyonlar Ligi'ne direkt gidemiyor, Avrupa’da beş takımdan dört takıma düşme durumumuz var. Kulüpler UEFA'dan gelen gelirlerin 3'te 1'ini kullanabiliyorlardı, sadece Avrupa'da mücadele eden takımlarımızın 3’te 2'sini takım harcama limitlerine ilave ettik. Kur artışlarından müztariptiler ve geçen yıl kur ortalamasını bu yılki harcamalarında sabit olarak aldık. Bu da onları rahatlatıcı bir etken oldu. Kulüplerimize böyle desteklerimiz oldu. Kulüplerin futbolcu lisanslarını alabilmesi için vergi ve borçsuzluk kağıdını bize getirmeleri gerekiyordu, pandemi döneminde bunu geçen sene yapmadık, kulüplerimiz bu konuda 1 yıl daha destek olmamızı istedi, bunu da değerlendirdik. Yeni yayın ihalesiyle kulüplerimizin eskiye döneceğini tahmin ediyoruz.