Seyircisiz Dönemde Scoutlar Görevlerini Maç İzleyerek Yapabilir mi?

09.06.2020 - 21:52

Seyircisiz Dönemde Scoutlar Görevlerini Maç İzleyerek Yapabilir mi? 

Dünyanın dört bir yanında futbol maçları yavaş yavaş yeniden başlıyor. Seyircisiz olarak geri dönecek olan maçlarda ve seyahat yasağının hala devam ettiği dönemde, scout ve teknik analiz ekiplerinin görevlerini nasıl icra edecekleri ise merak konusu.

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını sonrasında yavaş yavaş futbol ligleri tekrar başlıyor. Bu liglerde dikkat edilen konuların başında sınırlı sayıda kişinin statlarda görev alması geliyor. Macaristan’da ve Rusya’da belli sayılarda taraftarın statlara alınacağı duyurulurken, kulüplerin teknik analiz ve scout ekipleriyle ilgili herhangi bir gelişme yaşanmadı. 

TV Yayınları Şu An Tek Seçenek

Teknolojinin gelişmesi ve özel programlar sayesinde maçı yerinden izlemenin gerekli olmadığı dile getiriliyor. Bundan 20 yıl önce statta maç izlemek scout ve teknik analiz ekipleri için zorunluyken, günümüzde bunun bir zorunluluk olmaktan çıktığı iddia ediliyor. Tam aksi görüş bildirenlerin sayısı da bir hayli fazla.

12 Ocak 2015 tarihinde dönemin Emin Partners Scouting direktörü Cemal Belgin’in bir röportajı NTV Spor’da yer almıştı. Hüseyin Özkök’ün yaptığı röportajda TV’den oyuncu izlemenin sakıncaları dile getirilmişti.

Televizyonda maç izlemek zorunda kalınırsa hangi konularda fikir edinilebilir sorusuna Cemal Belgin’in verdiği cevap şu şekildeydi:

“Ekrandan oyuncu bulmak için izleyebilirsin. Ya da bir oyuncuyu almamaya karar verirsin ama transfer için karar vermek tribünden izlemeden olmaz. Bir maçta oyuncunun topla ortalama oynadığı süre 2 dakika. Xavi 3 dakika oynar, Ronaldo 4. Orada biter. Kadraja girdiği süre ile birlikte taş çatlasın 15 dakika görüntüde kalır. Geri kalan 75 dakikada ne yaptığına bakmadan buradan adam almaya kalkarsan da isabet ihtimalin % 16. Sonuçlar da bunu doğruluyor.”

Farklı Kamera Açılarından Yayın Yapılması Şart

Cemal Belgin’in yaptığı açıklamayı doğrulayan birçok araştırma bulunuyor ancak şu an dünyanın bulunduğu durumun tribünde maç izlemeye, en azından Eylül-Ekim aylarına kadar uygun olmadığı biliniyor. 

Tribünden maç izleyemeyen scout ve teknik analiz ekipleri için özel kamera açıları ve farklı yayınlar şart. Sahanın tamamını görecek şekilde yayının ekrana verileceği alternatif yayınların en azından belli bir süreliğine olması gerekiyor. Türkiye’de kulüplerin yayıncı kuruluştan bu yönde bir istekleri oldu mu bilinmez ama farklı ülkelerde scout ve teknik analiz ekipleri için çalışmalar yapılmaya başlandı.

Sky Sport Scout ve Teknik Analizciler için Özel Yayın Yaptı

Scout ve teknik analizciler için özel yayına imza atan ilk ülke Almanya oldu. Sky Sport, geçtiğimiz hafta oynanan Borussia Dortmund- Hertha Berlin mücadelesinde geniş açılı kamera yayını ve özel istatistikleri içeren bir yayın yaptı. Dileyen kişiler bu yayını takip edebildiler. 

Resmi olmayan bir taraftar sayfası BVB Türkiye’nin Twitter üzerinden yaptığı paylaşım şu şekildeydi: