Almanya’da Hakemler İsterlerse TV Programlarına Katılabiliyor

24.05.2020 - 02:17

Almanya’da Hakemler İsterlerse TV Programlarına Katılabiliyor

Koronavirüs sonrası futbol ligini başlatan Almanya’da hakemler, TV programlarına katılmaya devam ediyorlar. Son olarak Alman Türk asıllı hakem Deniz Aytekin, ZDF’nin “Das Aktuelle Sportstudio” programına katıldı.

Futbolun paydaşları arasında yer alan ve birçok tartışmaya sebep olan hakemlere, Almanya’da bir ifade alanı tanınmış durumda. Gazeteci Hüseyin Özkök’ün Twitter’dan yaptığı paylaşımda bu durum bir kez daha göz önüne serildi. Alman hakem Deniz Aytekin, ZDF’in spor programı Das Aktuelle Sportstudio programına katıldı. Gündemle ilgili açıklamalarda bulunan Deniz Aytekin, bu sezon dördüncü kez TV programlarına katılmış oldu.

Federasyon Hakemlere TV Programlarına Katılma Hakkı Tanıyor

Alman futbolu denildiği anda akla gelen birkaç isimden biri olan Hüseyin Özkök, yaptığı paylaşımda, hakemlere tanınan programlara katılım hakkından bahsetti.

Almanya Futbol Federasyonu, kendileri tercih ederse hakemlere TV programlarına katılma izni veriyor. Bu izin sayesinde hakemler hem kendilerini ifade edebiliyor hem de toplumdan tamamen kopmamış oluyorlar. Hakemlerin TV programlarında boy gösterebilmesi sayesinde hakem hatalarının da daha makul eleştirilerle karşılandığı belirtiliyor.

Türkiye’de Tek Açıklama ile Deniz Çoban’ın Hakemliği Bitmişti

Türkiye’de ise durum Almanya’dakinden epey farklı seyrediyor. Geçtiğimiz yıllarda oynanan Kasımpaşa- Çaykur Rizespor mücadelesi sonrasında yayıncı kuruluşa açıklamalar yapan ve dönemin Kasımpaşa teknik direktörü Rıza Çalımbay’dan özür dileyen Deniz Çoban’ın hakemlik kariyeri bitmişti.

Hakemlerin açıklama yapmasının yasaklanmasının altında yatan sebeplerin başında, Türkiye’deki futbol iklimi geliyor. Sadece hakem üzerinden futbolun konuşulduğu Türkiye’de hakemleri korumak için yasaklama yolu izlenmiş durumda.

Yasaklar Belli Ölçülerde Esnetiliyor

Hakemlerin ses tonunun dahi bilinmediği Türkiye’de, bu tip yasaklar futbolseverlerle hakemler arasındaki köprünün tamamen yıkılmasına sebep oluyor. Bu da acımasız eleştirileri beraberinde getiriyor. MHK ve TFF de bu durumu fark etmiş olacaklar ki yasaklar konusunda son dönemde biraz esnemeye gittiler.

Son dönemde Türkiye Futbol Federasyonu dergisi Tam Saha’da hakem röportajları dikkat çekiyor. Bu da hakemleri biraz daha yakından tanımayı ve belki de ilerleyen dönemlerde eleştirilerin dozunun biraz olsun düşmesini sağlayabilir. 

TFF’nin başarılı dergisi Tam Saha dışında hakemler, TV programlarında da yer almaya başladılar. Geçtiğimiz haftalarda beIN Sports’un başarılı programı İyi Akşamlar İstanbul’a katılan hakem Halil Umut Meler, gündeme dair açıklamalarda bulunmuştu. İlerleyen dönemlerde Almanya’daki kadar şeffaf olunmasa da Türkiye’de de bu konuda gelişmeler yaşandığı rahatlıkla söylenebilir.