Nihat Özdemir: Yayın Ücretlerinde %10 Civarında Bir İndirim Yaptık

07.08.2019 - 00:21

Nihat Özdemir: Yayın Ücretlerinde %10 Civarında Bir İndirim Yaptık

Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Nihat Özdemir, konuk olarak katıldığı %100 Futbol programında, yayın ücretlerinde geçen seneye göre %10 civarında bir indirim yapıldığını söyledi. Rıdvan Dilmen ve Murat Kosova'nın sorularını cevaplayan Özdemier, yayıncı kuruluş Bein Sports ile krizin ve varılan mutabakatın detaylarını anlattı. Özdemir şunları söyledi:

Murat Kosova: Evet Sayın Özdemier. Yayıncı kuruluş ile ilgili yaşanan süreci sizin ağzınızdan duymak istiyoruz. Bizimle paylaşabilir misiniz?

Nihat Özdemir: Bein Sports ile olan sıkıntıları, biz göreve geldiğimiz dönemde kucağımızda bulmadık. Belli bir süredir sıkıntılar devam ediyor. Bizim dönemimizde bu hat noktaya vardı. Neredeyse son 1 yıldır bu sıkıntı devam ediyordu. Devamlı olarak yayıncı kuruluşun yetkilileri, Yıldırım Demirören’e sıkıntılarını anlattılar. Tabloları ortaya koydular. Zarar ettiklerini ifade ettiler. Ama hepimizin bildiği gibi Türkiye, geçtiğimiz son 1 sene içinde çok önemli seçim süreçlerinden geçti. Bir de hepimizin bildiği, geçtiğimiz Ağustos’tan beri yaşadığımız Türkiye’deki kur dalgalanmaları oldu. Bunlar yayıncı kuruluşun sıkıntılarının başlıca sebepleri. Biz göreve geldiğimiz zaman, 2018-19 sezonunun son taksiti vardı. O günlerde aynı zamanda, Paris’te FIFA kongresi de vardı. 1 Haziran’da biz seçildik ve 2 Haziran’da da Paris’teki kongreye gittik. Bein Sports’un merkezi de Paris’tir. Paris’te onları ziyarete gittik ve süreç başladı. Kendilerine dedik ki bu bir süreçtir, konuşarak, tartışarak bir noktaya yürüyeceğiz. Bunun için birbirimize destek olmamız lazım dedik. Biz Bein Sports’u, Türk futbolunun stratejik ortağı olarak kabul ettik. Son bir taksitimiz vardı ve ciddi bir taksitti. Bu taksitin tutarı 220 milyon TL idi. Kendilerine, kulüplerimizin bu son taksitlerini ödeyin; biz de bu parayı kulüplerimize aktaralım ve kulüplerimiz de böylece sezonu kapamış olsunlar. Sağ olsunlar bizi kırmadılar ve dönüşümüzde parayı hemen havale ettiler. Biz de bu parayı kulüplerimize dağıtarak sezonu kapattık.

Fakat yeni sezon için yeni bir anlaşma yapmadan bundan sonra ödeme yapmayacaklarını bize bildirdiler. Böylece 2 aylık süreç başladı. Bu dönemde yaklaşık 14 adet toplantı yaptık. Bu toplantıların birkaç tanesinde de Kulüpler Birliği’nden temsilciler vardı. Bu toplantılar olurken, Kulüpler Birliği ile de toplantılarımız oldu ve durumu onlara aktardık. Nihayet geçen hafta Cuma günü son noktayı koyduk. Yayıncı kuruluş, kulüpler ve federasyon, bir noktada anlaşabildik. Anlaşmayı Cuma günü 18:00’de imzaladık ve bugün de ödemeyi yaptılar. Gelecek Mayıs’a kadar bütün şartlarımızı elden geçirdik. Bir indirim yaptık. Bunu kamuoyunun bilmesi lazım. Dolar bazında, geçen seneye göre %10 civarında bir indirim yaptık. Ödemeyi dün 17:00 gibi yaptılar ve biz de bugün bu parayı bütün kulüplerimize aktardık. Bütün kulüplerimiz derken, Süper Lig, 1.Lig, 2.Lig ve 3.Lig kulüplerimize tüm ödemeleri bugün gerçekleştirdik. Ülkemize hayırlı olsun.

Rıdvan Dilmen: Ligimizin kalitesi belli. Ülkemizin Katar ile olan ilişkileri de belli. Muhtemelen Bein Sports da bu ilişkiye binaen Süper Lig’in yayın haklarını satın aldı. Sizce durum bu şekilde olmasaydı, başka bir şirket ligimiz için bu paraları verir miydi?

Nihat Özdemir: İhaleye çıkmadan bir şey söylemek söz konusu değil. Çünkü ihalelerde şirketler bir araya gelebilirler ve bir yarışma olabilir. Bizim ligimiz de kötü bir lig değil. 83 Milyonluk bir ülkeyiz. Futbolu seven bir ülkeyiz. Takımlarımız mali yapıları sebebiyle gençleştirme politikasına yönelmeye mecbur kaldılar zaten. Başka türlü bu bütçelerle yürütemeyeceklerini gördüler. Onun için en kısa zamanda alt yapıya önem verecekler. Birkaç takımımız da harekete başladı. Ben ilerleyen dönemde bundan verim alacağımıza inanıyorum. Çok önemli futbolcular yetiştireceğimize de inanıyorum.