Yandex'e Geç, 3 Aylık S Sport Plus Üyeliği KAZAN
Sıralamamız Belli Oldu! Türkiye’nin Avrupa Kupaları’na Göndereceği Takım Sayısı Azaldı

19.03.2022 - 13:46

Sıralamamız Belli Oldu! Türkiye’nin Avrupa Kupaları’na Göndereceği Takım Sayısı Azaldı

Süper Lig’den Avrupa kupalarına kaç takımın gideceği ve bu takımların mücadeleye hangi turlardan başlayacağını belirleyen UEFA sıralamasında Türkiye’nin yeri belli oldu. Galatasaray’ın da elenmesiyle Avrupa kupalarında temsilcimiz kalmadı ve Türkiye’nin sezonu ilk 15 sıra içerisinde tamamlama ihtimali ortadan kalktı. Böylece ülkemizi Avrupa'da temsil edebilecek takım sayısı da azalmış oldu.

Galatasaray’ın Katalan devi Barcelona karşısında iyi mücadele etmesine rağmen UEFA Avrupa Ligi’nden elenmesiyle ülkemizi Avrupa kupalarında temsil eden takım kalmadı. Böylece son 5 sezonun dikkate alındığı sıralamaya göre Türkiye’nin 2022 sıralamasını ilk 15 sıra içerisinde tamamlama şansı ortadan kalktı.

UEFA Avrupa Liginde Yokuz!

UEFA Avrupa Ligi kupası sergileniyor

Son 5 sezonun değerlendirilmeye alındığı UEFA sıralamasında Türkiye 19’uncu sırada yer alıyor. Bu sezonki sıralama ülkelerin iki sezon sonraki katılım durumunu belirliyor. Buna göre 19’uncu sırada yer alan Süper Lig’den 2023-2024 sezonunda Şampiyonlar Ligi’ne iki yerine bir takım katılma hakkı kazanacak. Ayrıca 17’nci sıranın altında kaldığımız için UEFA Avrupa Ligi’ne de temsilci gönderemeyeceğiz. 

Böylece 2023-2024 sezonunda ülkemizden Avrupa kupalarına gidecek takım sayısı beşten dörde düşmüş olacak. Şampiyonlar Ligi’ne bir, Konferans Ligi’ne üç takım gönderecek olan Türkiye’nin tüm takımları bu kupalara eleme turlarından dahil olacak. 

Türkiye UEFA sıralamasına 19’uncu olmasına rağmen bir alt sırada bulunan Norveç’in Avrupa kupalarından yoluna devam temsilcisi bulunuyor. Norveç ekibi Bodo / Glimt, Konferans Ligi’nde çeyrek finale yükselmiş durumda. 

İtalyan ekibi Roma ile eşleşen Bodo / Glimt’in durumuna göre Türkiye 20’nci sıraya da gerileyebilir. Bu durum Avrupa kupalarına katılacak takım sayımızı etkileyemeyecek ancak takımlarımızın hangi eleme turundan mücadeleye başlayacağı değişebilir.

Bu Sezon En Çok Katkı Galatasaray'dan!

Galatasaray -Barcelona maçında Marcao ve takım arkadaşlarının gol sevinci

Bu sezon Avrupa kupalarında ülkemizi 5 takım temsil etti. Beşiktaş ve Galatasaray Şampiyonlar Ligi’ne, Fenerbahçe UEFA Avrupa Ligi’ne, Trabzonspor ve Sivasspor ise Konferans Ligi’ne gitme hakkı elde etti. 

Konferans Ligi’ne giden iki temsilcimiz gruplara katılma hakkı elde edemeyerek play-off turunda kupaya veda etti. Galatasaray’da eleme turunu geçemeyerek yoluna UEFA Avrupa Ligi’nde devam etti. Fenerbahçe de UEFA Avrupa Ligi’nde grubunu 3’üncü sırada tamamlayarak Avrupa macerasını Konferans Ligi’nde noktaladı. 

2021-2022 sezonunda Avrupa kupalarında mücadele eden temsilcilerimizin ülke puanına kazandırdığı puanlar şöyle:

  • Galatasaray - 18.0
  • Fenerbahçe - 7.0
  • Besiktas - 4.0
  • Sivasspor - 3.5
  • Trabzonspor - 1.0