Sina Koloğlu: Şampiyonlar Ligi Maçları El Değiştiriyor

10.04.2021 - 12:55

Sina Koloğlu: Şampiyonlar Ligi Maçları El Değiştiriyor

Milliyet Gazetesi yazarlarından Sina Koloğlu, köşesini Şampiyonlar Ligi yayın haklarına ayırdı. Şampiyonlar Ligi yayınlarının el değiştireceğini belirten Koloğlu, 1-2 güne yayıncının açıklanacağını ifade etti.

Sina Koloğlu, 8 Nisan tarihinde kaleme aldığı köşe yazısını Şampiyonlar Ligi yayın haklarına ayırdı. 2023/24 sezonu sonuna kadarki bölümü kapsayan ihalede yeni bir yayıncının bu hakları alacağını belirten Koloğlu, 1-2 güne yayıncının belli olacağını öğrendiğini dile getirdi. 

beIN Sports İhaleye Girdi

Sina Koloğlu, beIN Sports’un ihaleye girmediği yönündeki haberleri araştırdığını ve ihaleye girdiklerini öğrendiğini de belirtti. 

Süper Lig’in yayın haklarının sahibi BeIN Media Group’un UEFA Şampiyonlar Ligi’nin Türkiye’deki yayın hakları için teklif vermeyeceği öğrenildi, haberleri çıktı. Sektörün ‘duayen’ ismine sordum. “Vazgeçmediler. İhaleye girdiler kazanamadılar. 1-2 güne kazanan yeni firma açıklanır” cevabını aldım. Şampiyonlar Ligi eski keyfinde değil. Geçtiğimiz yıl Başakşehir’in grup maçlarını kaç kişi izledi? Büyük takımlardan Galatasaray’ın son katıldığı kupanın grup maçlarında durumu ortadaydı. Bir albenisi kalmadı. Silkinmeye ihtiyaç var.

Öte yandan bu kadar sık el değiştirme izleyiciyi de rahat ettirmiyor. Kupanın yayın ihale değeri az değil; 150 milyon dolar olduğu yazılıyor. Bu parayı çıkartacak izleyiciyi bulmak kolay değil. Hele ‘korsan yayıncılık’ geleneği olan ülkemizde... Hem izleyici hem de yayıncı açısından bir çıkmaz durum.

Yeni Yayıncı Tivibu Olabilir

beIN Sports’un devre dışı kaldığı ihalede gözler diğer platformlara çevrildi. Sina Koloğlu da bu konuyu araştırdığını ifade etti ve Tivibu’nun öne çıktığını okuyucularıyla paylaştı.

Tivibu adı geçiyor. Sordum, “Henüz değil ama alacak” bilgisi geldi. Yani niyet ciddi. Sektörün ‘duayen’ ismi, “Daha önemli bir firma” dedi. Saran adı geçiyor. Onlar, “Biz değiliz” diyorlar. 1-2 güne netleşir.

Süper Lig İhalesine Yeni Çözüm

Önümüzdeki sezon yapılacak Süper Lig ihalesine de bir bölüm ayıran Sina Koloğlu, ortaya çıkabilecek durumları okuyucularıyla paylaştı.

Bir de bizim Süper Lig ihalesi olayı var. Son zamanlarda yayıncı kuruluşla pek keyifli gitmiyor. Sabah’ta Dilek Güngör yazmış. Şöyle olasılıklardan bahsediliyor; Kulüpler, TFF ve Kulüpler Birliği şirket kurup, Digiturk’ü alır. Ya da bir de yanlarına telekomünikasyon şirketi ilaveten bir televizyon kanalı hep birlikte yayınlara talip olur. Konuştuğum piyasa belirleyici isimlerden biri ‘Turkcell ya da Türk Telekom’a ihaleye girmesi söylenebilir. Ama kendileri şirket kurup, öyle bir şey yapamazlar. Yönetemezler. Katarlılar ihalenin içinde olur yine. Başka katılacak yayıncı kuruluşlar da olacak’ dedi.

Yeni ihalenin yeni kutu anlamına geleceğini belirten Sina Koloğlu, bu durumun izleyici açısından iyi olmayacağını dile getirdi. Öte yandan Süper Lig yayınlarının kalitesizliğine vurgu yapan Koloğlu, ihalenin bir çıkmazda olduğunu sözlerine ekledi.

Sina Koloğlu’nun 8 Nisan tarihinde kaleme aldığı Şampiyonlar Ligi Maçları El Değiştiriyor başlıklı yazısının tamamını buradan okuyabilirsiniz.