Euroleague İptalinin Kulüplere Faturası 30 Milyon Euro

28.05.2020 - 00:24

Euroleague İptalinin Kulüplere Faturası 30 Milyon Euro

25 Mayıs günü Euroleague 2019/20 sezonu iptal edildi. Encestando’nun haberine göre sezonun iptal edilmesi, 18 kulübün toplam 30 milyon € kayba uğramasına sebep oldu.

Avrupa’nın en büyük basketbol organizasyonu Euroleague, hafta başında yapılan toplantı sonrasında iptal edildi. Daha çok oyuncuların oynamak istememesi sebebiyle iptal edilen Euroleague’in bu kararının kulüplere faturası ağır oldu. 18 kulübün toplam 30 milyon € gelir kaybına uğradığı belirtildi.

65 Milyon € Gelirin Üçte İkisi TV Yayın Haklarından

Euroleague’in sezon başında üç parça halinde gelir hesapladığı belirtiliyor. Encestando’nun haberine göre toplam gelir 65 milyon € olarak hesaplanmıştı. Bu meblağın üçte ikilik kısmını TV yayın hakları oluşturuyor. İptal kararının ardından Final Four gelirleri otomatik olarak iptal olurken TV yayın hakları gelirinin de bir bölümünün iptal olacağı belirtiliyor. Bu faturanın toplam 18 kulübe 30 milyon € şeklinde yansıyacağı belirtildi. 

Gelir kaybına uğrayan kulüplerin gelecek sezon nasıl bir planlama yapacağı ise merak konusu. Hâlihazırda bütçe sıkıntısı yaşayan kulüplerin birçoğu önümüzdeki sezon muhtemelen daha düşük bütçelerle takım oluşturmayı deneyecek.

Kulüplerin Bilet Gelirleri de Ortadan Kalktı

Yayın hakları, Final Four ve sponsorluklar derken bilet gelirleri de bu sezon için iptal kararıyla birlikte ortadan kalktı. Özellikle Baskonia, Maccabi ve Zalgiris kulüplerinin gelirlerinin %40’ı bilet gelirleri olarak biliniyor. Kapalı gişe olarak oynayan kulüplerin tamamı önümüzdeki sezon sorun yaşayacaklar. Diğer yandan CSKA, Khimki gibi kulüplerin bu noktada sorun yaşamayacağı belirtiliyor.

Lisans Sahibi Kulüplerin 6’sı Oynamak İstedi

Gelir kaybının yaşanması bu kadar muhtemelken kulüplerin kararı merak ediliyordu. beIN Sports spikerlerinden İsmail Şenol’un paylaştığı bilgiye göre lisans sahibi kulüplerden 6’sı oynamak istiyordu. Bunlar; Real Madrid, Anadolu Efes, Barcelona ve bilet gelirlerinin oldukça önemli olduğu Maccabi, Zalgiris, Baskonia ekipleriydi. Olympiakos, Fenerbahçe, Panathinaikos, CSKA ve Milano ise oynamak istemiyorlardı.

Kulüplerde çoğunluk oynamak istese de iptal kararının altında yatan sebebin oyuncuların istekleri olduğu belirtildi. Neredeyse hiçbir oyuncu sezonun geri kalanında oynamak istemiyordu. Kararın ardından da Oyuncular Birliği oldukça memnun olduklarını açıkladılar.

Yaşanan gelir kaybının ardından oyuncuların önümüzdeki sezon kontratlarının nasıl şekilleneceği, kulüplerin nasıl bir yol izleyeceği ve buna benzer birçok sorunun cevabı muhtemelen önümüzdeki günlerde verilecek.