Premier Lig Yapay Taraftar Sesiyle Geri Dönecek

27.05.2020 - 12:04

Premier Lig Yapay Taraftar Sesiyle Geri Dönecek

İngiltere Premier Ligi maçının İngiltere dışındaki ülkelerde yayınlanmasından sorumlu Premier League Producitions (PLP), farklı bir hazırlık içerisinde. Taraftarsız maçları eğlenceli hâle getirmeyi amaçlayan Premier League Producitions, farklı ülkelerdeki Premier Lig yayınlarında yapay taraftar teknolojisini kullanmayı planlıyor.

İngiltere Premier Ligi ekipleri, geri dönüş protokolü kapsamında sahaya dönmeye hazırlanıyorlar. Haziran ortasında yeniden başlaması beklenen Premier Lig’de yayıncıların farklı bir çalışması bulunuyor. Birçok ülkeden görülen sanal taraftar çalışmasını bir kademe ileri götüren Premier Lig yetkilileri, yayınlarda sanal taraftar sesinin yer alması için çalışmalarda bulunuyorlar.

Amaç Seyircisiz Maçları Daha Keyifli Hâle Getirmek

Bundesliga’nın ilk iki haftasını yakından takip eden Premier League Productions, seyircisiz maçların antrenman maçlarından farksız olduğunu düşünüyor. Bu sebeple yapay taraftar sesi konusunda çalışmalar yapmayı planlayan PLP’nin birçok ülkede bu teknolojiyle maçları sunması bekleniyor. Şirket içinde yapılan oylamada da teknolojinin kullanılması gerektiği sonucuna ulaşıldı. Oylamaya katılanların sadece %10’u teknolojiyle ilgili olumsuz görüş belirtti.

İngiltere’deki Yayıncılar Teknolojiye Sıcak Bakmıyorlar

Geçtiğimiz haftalarda OZ Sports’un Premier Lig yayıncılarıyla bir görüşme yaptığı ve mevcut şartlarda daha kaliteli yayın yapmak için bir plan sunduğu belirtiliyor. Diğer yandan ülkedeki Premier Lig yayıncıları; BT Sports ve Sky Sports’un bu yeni teknolojiye şüpheyle yaklaştığı iddia ediliyor.

Yapay taraftar sesinin nasıl bir kalitede olacağını kestiremeyen yayıncıların korkusuna OZ Sports kurucusu Gudjon Mar Gudjonsson yanıt verdi. Bu teknolojinin bir zorunluluk olmadığını belirten Gudjonsson, alternatif seçenek getirilebileceğini söylüyor. Böylece TV başında, isteyen kişiler taraftar sesiyle maçları izlerken, bu sesin gerçek anlamda yapay olduğunu düşünenler de orijinal yayını takip edebilecekler. Öte yandan kulüplerin ve uluslararası yayıncıların bu teknolojiye sıcak baktığı belirtiliyor.

Uluslararası Yayıncıların Uyması Gereken Kurallar Değiştirilebilir

Dünyanın en çok izlenen futbol ligi olan Premier Lig’in normal olarak farklı kıtalarda yayıncıları bulunuyor. Çin, ABD, Türkiye, Fransa ve daha birçok ülkede naklen yayınlanan Premier Lig’in bazı ülkelerin yayınlarına katı kurallar getirdiği biliniyor. 

Premier Ligin İngiltere dışındaki yayıncılarının orijinal anlatımı futbolseverlerle buluşturmasına izin verilmiyor. Bununla birlikte maç özetlerinin de yeniden seslendirilmesi isteniyor. Yapay taraftar teknolojinin kabul görmesiyle birlikte birkaç kuralın daha esnetilebileceği tahmin ediliyor.