En İyi 15 Spor Belgeseli

08.04.2020 - 17:20

En İyi 15 Spor Belgeseli

Hem sporseverler hem de sinemaseverler için evde geçirdikleri bu süreçte izleyebilecekleri belgeselleri En İyi 15 Spor Belgeseli başlığı altında derledik.

1-Zlatan İbrahimoviç

1981 yılında İsveç’in Malmö şehrinde doğan Zlatan İbrahimoviç, ilk futbol ayakkabısını 5 yaşında aldı.  Birkaç yıl boyunca İsveç Kulübü’nde oynadıktan sonra Malmö FF’ye transfer oldu ve profesyonel bir futbolcu olarak kariyerine devam etti. Futbol kariyeri boyunca pek çok başarıya imza atan Zlatan İbrahimoviç’in biyografisine ışık tutan belgesel, futbolcunun başarıya ulaşma süreci ve bu süreçte yaşadıklarını anlatıyor.

Vizyon Tarihi: 14 Aralık 2018

Yönetmenler: Fredrik Gertten, Magnus Gertten

IMDB Puanı: 6,6

2- Take Us Home Leeds Unıted

Russell Crowe tarafından seslendirilen belgesel, Leeds United'ın 2018-2019 sezonunu anlatıyor. Altı bölümlük belgeselde, Premiere Lig’e terfi etmek için Marcelo Bielsa’yı transfer eden takımın en dramatik sezonlarından birini yaşadığı zamanlara ışık tutuluyor. Belgeselde aynı zamanda Maradona’nın hiç görülmemiş arşiv görüntüleri de yer alıyor.

Vizyon Tarihi: 19 Mayıs 2019

Yönetmen: Asif Kapadia

IMDB Puanı: 8,2

3- Diego Maradona

Maradona’nın yaşamının Napoli’deki günlerine odaklanan belgeselde, Maradona’nın yanı sıra Napoli’nin de portresini çiziliyor. Belgeselde ayrıca 80’li yılların ortasında İtalya’daki kuzey-güney çekişmesi ve insanların birbirine bakışı, futbol taraftarları üzerinden anlatılıyor.

Vizyon Tarihi: 16 Ağustos2019

Yönetmen: Lee Hicken

IMDB Puanı: 7,7

4-All Or Nothing: Manchester City

Manchester'ın Salford şehrinde büyüyen ünlü aktör Sir Ben Kingsley tarafından seslendirilen belgeselin sadece kamera arkası görüntülerinin yayın hakkı için Amazon 10 Milyon £ ödemiştir. Belgesel, Premier Lig’de mücadele eden Manchester City’nin dört kupanın ikisini kazandığı 2017-2018 sezonuna odaklanıyor.

Vizyon Tarihi: 17 Ağustos 2018

Yönetmen: Manuel Huerga

IMDB Puanı: 8,4

5-Gala Gecesi

Belgesel, 2018-2019 sezonunu şampiyon olarak tamamlayan ve bu zaferi 22’nci kez elde eden Galatasaray’ın şampiyonluk serüvenini ve şampiyonluk kutlamasını konu alıyor.  Belgeselde 2018-2019 sezonunda tüm rakiplerini geride bırakarak Mayıs ayını çifte kupayla kapatan Galatasaray’da zaferin mimarları, sezon boyunca yaşananlar, zorluklar ve sonunda geriden gelerek kazanılan 22’nci şampiyonluğun hikâyesi, kutlama gecesi görüntüleri odağında anlatılıyor.

Vizyon Tarihi: 24 Eylül 2019

Yönetmen: Ali Argün, Onur Eris                          

IMDB Puanı:   9,4

6-Efsane "Avni Aker'e Veda"

Çekimleri toplamda 6 ay süren belgeselde, 50’nci yılında Avni Aker Stadyumu’na veda eden Trabzonspor’un 70’li yıllardaki zaferleri ve öyküleri anlatılıyor. Belgeselde, Avni Aker ruhu üzerinden her bir efsane isme, takıma, şehre, seyirciye ve başarılara ışık tutuluyor.

Vizyon Tarihi: 27 Ocak 2017

Yönetmen: Cengiz Özkarabekir

7- Sunderland 'Til I Dıe

Bu belgesel dizisi, futbol kulübü Sunderland’in İngiltere Premier Lig’den düştükten sonra üst lige çıkmak için mücadele verdiği 2017-2018 sezonu boyunca takip ediyor. Birinci sezonu 8 bölümden oluşan belgeselin her bölümünün ayrı bir yönetmeni vardır.

Vizyon Tarihi: 14 Aralık 2018

Yönetmenler: Myles Judd, Jonna McIver, Charles Kinross, Itamar Klasmer, Tom Mallion

Adam Donneky, Alex Oldham, Andrew Parkin, David Soutar

IMDB Puanı: 8,2

8-Bir Tutkunun Tarihi

Belgesel, Fenerbahçe’nin her dönemini, farklı nesillerin Fenerbahçe’sini aktaran, her biri 20’şer yılı ele alan, kendi içinde bağımsız ve ortalama yarım saatlik beş ayrı bölümden oluşuyor. Pek çok koleksiyon ve arşivden görselleri kapsayan belgeselde, Fenerbahçe’nin farklı dönemlerine şahitlik etmiş, bizzat kahramanı olmuş kişilerin, unutulmaz futbolcuların röportajlarına da yer verilmiş.

Vizyon Tarihi: 2007

Yönetmen: Mehmet Çelebi

IMDB Puanı: 7,7

9- Kolej Havası

Belgesel, Beşiktaş tarihinin en parlak dönemlerinden olan, 3 şampiyonluk kazandığı 1989-92 arasındaki yıllara odaklanıyor. İyi bir insan olmanın ve sporu sevgi, saygı, dostluk içinde, insan hayatına dâhil etmenin önemini vurgulayan belgesel, Beşiktaşlı olmanın ne demek olduğuyla birlikte Türk futbolunun dünü ve bugününü gözler önüne seriyor.

Vizyon Tarihi: 6 Eylül 2019

Yönetmen: Mehmet Sertan Ünver

IMDB Puanı: 8,6

10- Murderball

Belgesel, çoğunluğu omuriliğindeki yaralanmaların travmalarıyla mücadele eden sporculardan oluşan ABD rugby takımının, 2002’de İsveç’teki özel turnuva ve 2004’teki Atina Paralimpik Oyunları’ndaki başarılarını ve takım ruhunu konu alıyor. Kendileri pek çok başarı kazandıktan sonra, gelecekteki sporcuları yetiştirmek için savaştan yaralı dönmüş genç askerlerle birlikte çalışmaları esnasında yaşadıklarını anlatıyor.

Vizyon Tarihi: 5 Ağustos 2005

Yönetmenler: Henry Alex Rubin, Dana Adam Shapiro                      

IMDB Puanı: 7,7

11- Free Solo

Çıplak elleriyle, herhangi bir ekipman kullanmadan, yani Free Solo tekniğiyle, tırmanması en zor kayalarından biri olan El Capitan’a tırmanan Alex Honnold‘un hikayesinin anlatıldığı belgesel, Oscar ödüllü belgeseller arasındadır. Hedefine ulaşma yolunda kendisine ve doğaya karşı verdiği mücadele, kişisel gelişim açısından da ilham verici bir hikâye olma özelliği taşıyor.

Vizyon Tarihi: 13 Aralık 2018

Yönetmenler: Jimmy Chin, Elizabeth Chai Vasarhelyi

IMDB Puanı:   8,2

12- Hoop Dreams

Belgesel, Chicago’da yerel bir takımda oynayan ve NBA yıldızı olma hayali kuran Arthur Agee ve William Gates adlı iki siyahi gencin gerçek yaşam öykülerine ışık tutuyor. İdollerinin peşinden gitmeye çalışan iki gencin umutları, neşeleri, hüzünleri ve hedeflerine ulaşmak için sürekli çalışmalarının anlatıldığı belgeselde, zor hayatlarından çıkış yolu olarak sporu bulan gençlerin hikâyesi konu ediliyor.

Vizyon Tarihi: 14 Ekim 1994

Yönetmen: Steve James

IMDB Puanı: 8,3

13- The Armstrong Lie

Belgesel, uzun yıllar en başarılı ve üstün yetenekli bisiklet sporcusu olarak kabul edilen Lance Armstrong‘un doping kullandığının ortaya çıkışını ve kariyerinin sahtekarlık üzerine şekillenmesi anlatılıyor. Armstrong‘un doping suçlamalarını defalarca reddedişine rağmen, ardından gelen itirafıyla sona eren kariyerine odaklanan belgeselde, spor dünyasının karanlık yüzü ve doping sonucunda sporcuların gelebileceği hal gözler önüne seriliyor.

Vizyon Tarihi: 14 Kasım 2013

Yönetmen: Alex Gibney

IMDB Puanı: 7,3

14- Undefeated

Oscar ödüllü belgesel Undefeated, Manassas Tigers’ın ABD’de hiçbir fona ya da desteğe sahip olmayan bir Amerikan futbol takımıyken, antrenör Bill Courtney‘in takımın başına gelmesi ve fedakarlıklarıyla başarıya ulaşma sürecini anlatıyor. Belgeselde başarısız ve yenilgi müdavimi olarak görülen bu takımın, yenilmez ve güçlü bir takıma dönüşüm sürecinin ilham verici hikâyesine ışık tutuluyor.

Vizyon Tarihi: 3 Ağustos 2012

Yönetmenler: Daniel Lindsay, T.J. Martin                         

IMDB Puanı: 7,7

14- İlk Takım Juventus

Belgeselde İtalya Serie A’da art arda altı kez şampiyon olan Juventus’un, yedinci kez şampiyon olmak ve Şampiyonlar Ligi'nde zafere ulaşmak için mücadele verdiği 2017-18 sezonu anlatılıyor. Futbolcuların hem kişisel, hem de profesyonel hayatlarının ele alındığı belgeselde, maçlarda çekilen özel anlara, deplasman yolculuklarına, takım içi yaşananlara ve kulüp yönetimi, teknik direktör, futbolcular ile yapılan röportajlara da yer veriliyor. Belgesel toplam 6 bölümden oluşuyor.

Vizyon Tarihi: 16 Şubat 2018

Yönetmenler: John Tipton

IMDB Puanı: 7,4

15-Barça Dreams

Dünyanın en sevilen ve en başarılı futbol takımlarından biri olan Barcelona'nın geçmişine ve felsefelerine ışık tutan belgesel, aynı zamanda Katalanlar’ın İspanyollar ile olan çatışmalarını futbol üzerinden gözler önüne seriyor. Ayrıca Messi, Xavi ve Iniesta gibi ünlü futbolcular ile teknik direktör Guardiola da belgeselde yer alıyor.

Vizyon Tarihi: 30 Kasım 2015

Yönetmenler: Jordi Llompart

IMDB Puanı: 7,3