En İyi 20 Spor Filmi

07.04.2020 - 17:00

En İyi 20 Spor Filmi

Hem sporseverler hem de sinemaseverler için evde geçirdikleri bu süreçte izleyebilecekleri filmleri En İyi 20 Spor Filmi başlığı altında derledik.

1- Rocky Serisi

Efsane Rocky ile başlamamak olmaz. 1976'da çekilen ilk filmden sonra 5 film daha çıktı ve Rocky, 6 filmlik bir seri oldu. Amerikalı bir işçinin iş dışı zamanlarında yerel bir kulüpte boks yaparken keşfedilerek kısa zaman içinde dünya şampiyonluğuna kadar giden yolda,başından geçenleri konu alan film, 3 dalda Oscar aldı. Filmde yoksul ve kimsesiz bir boksör olan Rocky Balboa'nın yaşam hikâyesi anlatılıyor.

İlk Vizyon Tarihi: 3 Aralık 1976

Yönetmen: John G. Avildsen

Başrol Oyuncu: Sylvester Stallone

IMDB Puanı: 8,1

2- Ateş Arabaları

Ateş Arabaları’nda, 1924 Yaz Olimpiyatları'na katılan koyu dindar İskoç atlet Eric Liddell ile ön yargıları aşmaya çalışan İngiliz Yahudi atlet Harold Abrahams'ın gerçek yaşamları konu ediliyor. En İyi film de dahil olmak üzere dört dalda Oscar alan film, Britanya Film Enstitüsünün BFI Top 100 British Films listesinde de 19. sırada yer aldı.

Vizyon Tarihi: Mart 1981

Yönetmen: Hugh Hudson

Oyuncular: Ben Cross, Ian Charleson

IMDB Puanı: 7,2

3- Moneyball

Oakland A beysbol takımının başındaki isim olan Billy Beane’in kısıtlı bir bütçe ile yoktan bir takım var ederek zengin kulüplere meydan okurken, beysbol sporunun temel inançlarını sarsmasını anlatan Moneyball, Michael Lewis'in 2003 yılında yazdığı aynı isimli kitabından uyarlamadır.

Vizyon Tarihi: 23 Eylül 2011

Yönetmen: Bennett Miller

Başrol Oyuncu: Brad Pitt

IMDB Puanı: 7,6

4- Invıctus (Yenilmez)

Invinctus (Yenilmez), Nelson Mandela’nın ülkesinde birliği ve beraberliği sağlamak için Güney Afrika ragbi takımı kaptanıyla yaptığı iş birliğinin ilham verici hikâyesini anlatıyor. Mandela, sporun uluslararası dili sayesinde insanları birleştireceğine inandığı için, 1995 Ragbi Dünya Kupası’nda inanılması güç bir çıkış yapan Güney Afrika futbol takımını destekler.

Vizyon Tarihi: 11 Aralık 2009

Yönetmen: Clint Eastwood

Oyuncular: Morgan Freeman, Lori McCreary

IMDB Puanı: 7,3

5- Milyonluk Bebek

Milyonluk Bebek, eski boksör Frankie Dunn ve hayatının amacı boks olan öğrencisi Maggie Fitzgerald’ın hikâyesini konu ediyor. Ringlerde geçirdiği yıllar boyunca müthiş dövüşçüler yetiştiren Frankie’ye ait spor salonuna, bir gün yaşı spora başlamak için çok geç olan Maggie Fitzgerald gelir. Üstelik Frankie, daha önce kızları asla çalıştırmamıştır. Ancak Maggie, her gün spor salonuna gelip çalışmaya devam eder. Sonunda genç kızın sarsılmayan azmine yenik düşen Frankie, istemeden de olsa onu çalıştırmayı kabul eder.

Vizyon Tarihi: 15 Aralık 2004

Yönetmen: Clint Eastwood

Oyuncular: Clint Eastwood, Hilary Swank, Morgan Freeman

IMDB Puanı: 8,1

6-Bilardocu

Sidney Caroll'ın aynı isimli romanından sinemaya uyarlanan 'Bilardocu', zorba ve son derece hırslı bir insan olan Eddy'nin tüm rakiplerini yenip, şehrin şampiyon bilardo oyuncusu olmak için yaptıklarını anlatmaktadır. Film ‘’en iyi görüntü yönetimi' ve ‘’en iyi sanat yönetimi’’ dallarında Oscar kazanmıştır.

Vizyon Tarihi: 1961

Yönetmen: Robert Rossen

Oyuncular: Paul Newman, Jackie Gleason, Piper Laurie

IMDB Puanı: 8,0

7-Efsane Adam

Efsane Adam, dünya hız rekoru efsanesi Burt Munro’nun yaşam hikâyesini konu almaktadır. Yaşamı boyunca klâsik Hint motosikletini mükemmelleştirmeye çalışan Burt, dünyanın bir ucundan Utah’taki Bonneville tuz çöllerine motorunu denemek için yola çıkar. Karşılaştığı tüm zorluklara rağmen, yeni hız rekorunun sahibi olur.

Vizyon Tarihi: 12 Mayıs 2006

Yönetmen: Roger Donaldson

Oyuncular: Antony Starr, Anthony Hopkins, Diane Ladd

IMDB Puanı: 7,8

8-Kör Nokta

Michael Lewis'in 2006 yılında yayımlanan “The Blind Side: Evolution of a Game” adlı kitabından uyarlanan film, babasını hiç tanımamış ve annesi uyuşturucu müptelası olan Afro-Amerikan bir çocuğun futbol kariyerini anlatmaktadır. Michael Oher, bir gün Bay ve Bayan Tuohy tarafından evlatlık alınır ve hayatı değişir. Okuma ve yazması olmayan Michael, yeteneğinin farkına varıp futbola başlar. Michael, Ulusal Futbol Ligi’nin en çok aranan oyuncularından olacaktır.

Vizyon Tarihi: 20 Kasım 2009

Yönetmen: John Lee Hancock

Oyuncular: Sandra Bullock, Quinton Aaron, Tim McGraw

IMDB Puanı: 7,6

9- Ali

Askerlik zamanı geldiğinde Vietnam Savaşı'na gitmeyip "benim onlarla bir sorunum yok" diyen ve bu yüzden şampiyonluk unvanına el konularak bokstan uzaklaştırılan Ali'nin yaşamından kesitlerin anlatıldığı filmde, Muhammed Ali'yi Will Smith canlandırıyor.

Vizyon Tarihi: 25 Aralık 2001

Yönetmen: Michael Mann

Oyuncular: Will Smith, Jon Voight, Jamie Foxx                          

IMDB Puanı: 6,8

10-Efsane

Baş antrenörü Her Brooks olan ABD Buz Hokeyi Takımı’nın hikâyesini konu alan ‘The Miracle’, yayınlandığı dönemde eleştirmenlerden birçok övgü aldı. Filmde, Sovyetler Birliği karşısında mücadele eden ABD Buz Hokeyi Takımı’nın 1980 Kış Olimpiyatları’nda altın madalyayla sonuçlanan zaferi, “Buzdaki Mucize” olarak adlandırılıyor.

Vizyon Tarihi: 6 Şubat 2004

Yönetmen: O'Connor

Oyuncular: Kurt Russell, Patricia Clarkson, Noah Emmerich

IMDB Puanı:   7,5

11-Düşler Tarlası

Düşler Tarlası, eşiyle çiftliklerinde yaşayan bir çiftçinin beysbol sahası inşa etmesi ve bu süreçte yaşadıklarını anlatıyor. Karısı Annie'nin de desteğiyle Ray, tarlasını rüyalarını gerçekleştireceği şekilde yeniden inşa etmeye başlar. Sahanın yapımı üzerinden mevsimler geçer. Çiftçi eşiyle birlikte hesaplamalar yaparken kızları gelir. Sahada, yıllar önce ölen ünlü beysbolcular beysbol oynamaktadır.

Vizyon Tarihi: 1989

Yönetmen: Phil Alden Robinson

Oyuncular: Kevin Costner, Amy Madigan                   

IMDB Puanı: 7,6

12-Pele: Birth Of  A Legend           

Brezilyalı futbolcu Pele'nin hayatı ve 1958 FIFA Dünya Kupası’nı kazanmak için Brezilya Milli Futbol Takımı ile yaptığı yolculuğa dair hikâyeyi konu alan filmde, Kevin de Paula, Vincent D'Onofrio, Rodrigo Santoro, Diego Boneta, Colm Meaney ve Pele de küçük rollerde yer aldılar.

Vizyon Tarihi: 6 Mayıs 2016

Yönetmenler: Jeff Zimbalist, Michael Zimbalist

Başrol Oyuncu: Kevin de Paula

IMDB Puanı: 7,2

13- Zafere Hücum

Zafere Hücum, Formula 1 sürücüleri James Hunt ve Niki Lauda arasındaki rekabeti anlatıyor. Yarış pislerindeki çekişmeyi, bu iki sıra dışı karakter arasındaki farkı özetleyen filmde, iki yarışçının zafere ulaşmanın kolay bir yolu olmadığını öğrenmelerini, hatanın telafisinin olmadığı bir ortamda fiziki ve psikolojik dayanıklılık sınırlarını zorlamalarını göreceksiniz.

Vizyon Tarihi: 13 Eylül 2013

Yönetmen: Ron Howard

Oyuncular: Chris Hemsworth, Daniel Brühl, Olivia Wilde

IMDB Puanı: 8,1

14-Derinlik Sarhoşluğu

Derinlik Sarhoşluğu, serbest dalış dünya rekortmenleri olan Jacques Mayol ve Enzo Maiorca'nın biyografilerine dayanan ve ikilinin arasındaki rekabeti konu edinen bir filmdir. Çocukluk arkadaşı olan Enzo ve Jacques, yıllar sonra birbirlerine karşı mücadele etmek üzere Taormina'da düzenlenen serbest dalış yarışmasına katılırlar. İki çocukluk arkadaşı arasındaki yarışma, neredeyse bir düello halini alır.

Vizyon Tarihi: 13 Eylül 2013

Yönetmen: Luc Besson

Oyuncular: Jean-Marc Barr, Jean Reno, Rosanna Arquette

IMDB Puanı: 7,6

15-The Natural

Bernard Malamud’un aynı adlı romanından uyarlanan filmde yetenekli beysbol sporcusu Roy Hobbs’un beysbol kariyeri boyunca yaşadıkları anlatılıyor. Film ayrıca TriStar Pictures tarafından üretilen ilk film olma özelliğini de taşıyor. 1910’larda Nebraska’da yaşayan Roy Hobbs, babasından beysbol öğrenmeye başlar. ‘Wonderboy’ adını verdiği ilk beysbol sopasını da şimşek çarpması sonucu parçalanan bir meşe ağacından kendisi yapmıştır.

Vizyon Tarihi: 11 Mayıs 1984

Yönetmen: Barry Levinson

Oyuncular: Robert Redford, Robert Duvall, Glenn Close

IMDB Puanı: 7,5

16-Kızgın Boğa

Kızgın Boğa, ortasıklet bir boksörün dizginlenemez kariyer hırsının, boksörün hayatına olan etkilerini anlatıyor. Her zaman en iyisi olmak için kendine zarar verecek derecede korkutucu bir hırs barındıran boksör Jake La Motta, bu agresifliğini sadece ringde rakiplerine karşı değil, ring dışındaki özel hayatına da taşıyor. Bu nedenle zamanla kariyerini ve yakın çevresini de yavaş yavaş kaybediyor. Film ayrıca Empire dergisi tarafından tüm zamanların en iyi 11’inci filmi olarak gösterilmektedir.

Vizyon Tarihi: 11 Mayıs 1984

Yönetmen: Martin Scorsese

Oyuncular: Robert De Niro, Cathy Moriarty, Joe Pesci

IMDB Puanı: 8,2

17-Kartal Eddıe

Film, Büyük Britanya'nın kış olimpiyatlarına katılan ilk kayakla atlamacısı olmak için mücadele eden Michael Edwards, nam-ı diğer Eddie the Eagle'ın hikayesini anlatıyor. Eddie, kayakla atlamaya başlamadan önce birçok spor dalında şansını dener. 1984 Kış Olimpiyatları'nda İngiliz takımına giremez ve dalını kayakla atlama olarak değiştirir. Film, aynı zamanda Edwars’ın sıra dışı ihtimaller ve mücadeleler karşısındaki insani ruhunu ve mücadelesini de gözler önüne seriyor.

Vizyon Tarihi: 1 Nisan 2016

Yönetmen: Dexter Fletcher

Oyuncular: Taron Egerton, Hugh Jackman, Christopher Walken

IMDB Puanı: 7,4

18-The Greatest Game Ever Played

The Greatest Game Ever Played, golf şampiyonu Francis Ouimet’in biyografisini anlatan bir spor filmidir. Harry Vardon, şampiyon olduktan sonra yeteneğinin sınıf sınırları ile çok da uyuşmadığını anlayacak ve İngiliz toplumunun centilmenlik anlayışının dışında kalacaktır. Yıllar sonra idolü Harry Vardon olan Amerikalı Francis Ouimet de aynı durum ala karşılaşıyor. Filmde bu iki sporcunun kabullenme mücadeleleri ve yeteneklerine odaklanıyor.

Vizyon Tarihi: 30 Eylül 2005

Yönetmen: Bill Paxton

Oyuncular: Shia LaBeouf, Stephen Dillane

IMDB Puanı: 7,4

19-Yeni Bir Başlangıç

Uluslararası Spor İdaresi’nin en üst temsilcisi olarak camianın tartışmasız lideri olan Jerry Maguire, vicdani bir krizin ardından yüksek statülü işinden kovulur ve serbest çalışmaya başlar. İşinden atılmış ama kendine güvenli ve kim olduğunun farkında olarak her şeye sıfırdan başlamak zorunda kalan Jerry’e, sadece bir müşterisi ve bir iş arkadaşı destek çıkar.

Vizyon Tarihi: 13 Aralık 1996

Yönetmen: Cameron Crowe

Oyuncular: Tom Cruise, Cuba Gooding, Jr., Renée Zellweger

IMDB Puanı: 7,3

20-The Karete Kıd

Yönetmen Avildsen'in 1976 yılı yapımı Rocky filminden ilham alıp çektiği film, ciddi bir ticari başarı elde etmiş ve sonrasında serinin devam filmleri de çekilmiştir. California’ya taşınan Daniel, karate okulunda zorbalıklarla karşılaşır. Okul bahçesi ile ilgilenen Miyagi’nin onu dayak yemekten kurtarmasıyla başlayan hikâye, başının çaresine bakabilmesi için Daniel’e karate öğretmesiyle devam edecektir. Fakat ustasının ona öğrettiği şeyler karateden o kadar uzaktır ki, Daniel'in kafası karıştıracaktır.

Vizyon Tarihi: 22 Haziran 1984

Yönetmen: John G. Avildsen

Oyuncular: Ralph Macchio, Noriyuki "Pat" Morita                                                      

IMDB Puanı: 7,2