Liglerin İptal Olması Avrupa Kulüpleri'ne 4 Milyar Euro'ya Malolabilir

07.04.2020 - 01:34

Liglerin İptal Olması Avrupa Kulüpleri'ne 4 Milyar Euro'ya Malolabilir

Finans kuruluşu KPGM’nin yaptığı bir çalışmaya göre, koronavirüs salgınının uzaması ve Avrupa’nın 5 büyük futbol liginin iptal edilmesi, bu organizasyonlar için yaklaşık 4,5 milyar Euro’luk bir gelir kaybına malolabilir.

Dünyanın önde gelen finans kuruluşlarından KPGM’nin yaptığı çalışmada İngiltere Premier lig, İspanya La Liga, Almanya Bundesliga, İtalya Serie A ve Fransa Ligue 1’in dahil olduğu 5 büyük ligin 1 maç günü elde ettiği ortalama yayın ve diğer ticari hasılatları baz alınmış, çıkan meblağ, henüz oynanmayan maç günü adedi ile çarpılarak 4,33 milyar Euro’luk bir tutar elde edilmiş.

Çalışmada, en fazla gelir kaybına uğrayacak organizasyon olarak, 1,25 milyar Euro ile İngiltere Premier Ligi öngörülürken, bu tutarın yaklaşık 800 milyon Euro’sunu yayın gelirleri oluşturuyor.

Raporda, “Yayıncı kuruluşlar, liglerin iptali halinde, oynanmayan hafta nispetinde geri ödeme talep edebilir.”, ifadelerine yer verildi.

Beş büyük lig içerisindeki kalan hafta adetleri baz alındığında, bitime en az haftası kalan İngiltere Premier Lig durumunda. Ancak Premier Lig’in yayın gelirleri diğer 4 lige göre o kadar fazla ki, kalan hafta sayısı diğerlerinden az olmasına rağmen bu kalemde Premier Lig, en fazla kayba uğrayan olarak başı çekiyor.

İptal halinde Premier Lig’in yayın geliri kaybı yaklaşık 800 milyon €, İspanya La Liga 600 milyon €, İtalya Serie A 450 milyon €, Almanya Bundesliga 400 milyon € ve Fransa Ligue 1 ise 200 milyon € olarak öngörülüyor.