Ekonomik Karşılaştırma: Manchester City-Tottenham

19.04.2019 - 14:44

Ekonomik Karşılaştırma: Manchester City-Tottenham

İngiltere'nin en köklü kulüplerinden ikis,i Manchester City ve Tottenham Hotspur, hafta içi UEFA Şampiyonlar Ligi' çeyrek finalinde karşı karşıya gelmişti. İki ekip, bu hafta sonu da İngiltere Premier Lig'de kozlarını paylaşacak. Cumartesi 14:30'da başlayacak olan müsabaka, S Sport, S Sport Plus ve İdman TV'den naklen yayınlanacak.

Bu iki ekip, Barcelona ve Manchester United gibi kulüplerin aksine, hiç bir zaman Avrupa'nın en çok gelir elde eden ilk 5 kulübü arasında yer almadı. Ancak, bundan sonra yer alamayacakları anlamına gelmiyor.

Tottenham Hotspur'un geçtiğimiz günlerde açılışı yapılan yeni stadyumu, İngiltere'nin ikinci büyük stadı olma özelliğini taşıyor. Manchester City'nin ise son yıllarda markalaşma anlamında yerel ve global bazda kaydettiği gelişim gözlerden kaçmıyor.

İki takımın elde ettiği gelir kalemlerini karşılaştırdığımızda şu neticeler ortaya çıkıyor:

♦ Yayın gelirlerine baktığımızda, Manchester City'nin, Tottenham'dan bir miktar daha önde olduğunu görüyoruz. Bunun sebebi, 2017-18 sezonunda City'nin ligi Tottenham'dan da üstte bitirmesi.

♦ Diğer bir enteresan istatistik ise stadyum gelirleri. Tottenham bu kalemde Manchester City'ye hatrı sayılır bir üstünlük sağlamış durumda. Bu farkın sebepleri ise:

1- Son iki sezon maçlarını Wembley'de oynayan Tottenham, seyirci kapasitesi daha düşük olan Etihad Stadyumu'nda oynayan Manchester City'den daha fazla seyirciye oynadı.

2- Manchester City'nin seyircisi, diğer üst düzey Avrupa kulüplerine nazaran haftalık bazda Etihad Stadyumu'nu tam kapasiteyle dolduramadı.

3- City, diğer Premeir Lig kulüplerine kıyasla uyguladığı strateji gereği maç ve kombine bilet fiyatlarını nispeten düşük tuttu.

İki Kulübün Gelir Kalemleri

Piyasa Değeri

Manchester City: 1,14 Milyar €

Totenham: 835,5 Milyon €

Yayın Gelirleri

Manchester City: 238,8 Milyon €

Totenham: 226,6 Milyon €

Stadyum Gelirleri

Manchester City: 63,9 Milyon €

Totenham: 85,2 Milyon €

Ticari Ortaklık Gelirleri

Manchester City: 265,7 Milyon €

Totenham: 116,5 Milyon €

Forma Reklamı Geliri

Manchester City: 52,2 Milyon € -> Etihad

Totenham: 43,4 Milyon € -> AIA

Forma Sponsor Geliri

Manchester City: 22 Milyon € -> Nike

Totenham: 37,2 Milyon € -> Nike

Toplam Gelirler

Manchester City: 568,4 Milyon €

Totenham: 428,3 Milyon €

Not: İlgili haber, Sports Business Institute’ün verilerinden derlenmiştir.