Ekonomik Manada UEFA Şampiyonlar Ligi ve UEFA Avrupa Ligi Karşılaştırması

18.04.2019 - 21:40

Ekonomik Manada UEFA Şampiyonlar Ligi ve UEFA Avrupa Ligi Karşılaştırması

UEFA Şampiyonlar Ligi, uzun yıllardır Avrupa’nın bir numaralı organizasyonu olma özelliğini taşıyor. Her sezon Avrupa’nın üst seviye takımlarının yarıştığı organizasyon, forma sponsorluğu ve TV yayın haklarından elde edilen gelir bakımından küresel klasmanda derece yapıyor.

Geçtiğimiz sezon Real Madrid ile Liverpool arasında oynanan final maçı, 4,2 milyon kişilik izlenme sayısına ulaşarak İngiltere rekorunu kırmıştı. Bu rakam, final maçının yayınlandığı BT Sport kanalına ait abone sayısının %44’ü gibi devasa bir orana tekabül etmekteydi.

UEFA Avrupa Ligi ise ne izlenme sayıları, ne de sponsorluk gelirleri açısından Şampiyonlar Ligi ile mukayese edilebilecek seviyelere çıkabilmiş durumda.

UEFA Şampiyonlar Ligi’nde çeyrek finale kalan takımların 3’er tanesinin forma sponsorluğunu Adidas ve Nike firmaları paylaşırken, iki tanesinin sponsorluğunu ise New Balance firması yapıyor.

Adidas: Manchester United, Juventus, Ajax

Nike: Barcelona, Manchester City, Tottenham

New Balance: Liverpool, Porto

UEFA Avrupa Ligi’nin çeyrek finalistlerinde ise forma sponsorları daha çeşitlenmiş durumda. Adidas, Nike ve Puma firmaları 2’şer, Joma ve Kappa firmaları ise 1’er takımın forma sponsorluğunu yapıyor.  

Adidas: Benfica, Valencia

Nike: Chelsea, Eintracht Frankfurt

Puma: Arsenal, Slavia Prag

Joma: Villarreal

Kappa: Napoli

UEFA Şampiyonlar Ligi ve UEFA Avrupa Ligi’nin kombinasyonunu aldığımızda, Adidas ve Nike, Avrupa kulüplerinin forma sponsorluğu pazarında en dominant firmalar olarak göze çarpıyor. New Balance’ın son dönemlerde yaptığı atak ise gözlerden kaçmıyor.

Not: İlgili haber, Sports Business Institute’ün verilerinden derlenmiştir.