BeIN Sports Formula 1 Yayın Sözleşmesini Yenilemeyecek

17.02.2019 - 18:31

BeIN Sports Formula 1 Yayın Sözleşmesini Yenilemeyecek

Katar merkezli BeIN Sports, Orta Doğu ve Kuzey Afrika bölgelerini kapsayan Formula 1 yayın sözleşmesini yenilememe kararı aldı. Kuruluştan yapılan açıklamada, Suudi Arabistan destekli korsan yayın oluşumu BeoutQ ile devam eden mücadelenin, kuruluşun hangi yayın haklarını satın alacağına dair kararları üzerinde tabii sonuçları olacağını belirtildi.

Formula 1’in yayın haklarını pazarlama konusundaki yetkiyi elinde bulunduran Liberty Media, dünyanın en çok izlenen motor sporları şampiyonası için Orta Doğu ve Kuzey Afrika bölgesinde yeni bir yayıncı arıyor.

BeoutQ Bein Sports'un İçeriklerini Çalıyor

Suudi Arabistan tarafından desteklenen BeoutQ adlı korsan yayın oluşumu, bir yıldan fazla bir süredir Bein Sports’un içeriklerini çalıyor. Bu karar, Bein Sports’un BeoutQ ile yürüttüğü hak mücadlesi kapsamında alındı. BeIN Sports, geçtiğimiz Ekim ayında Suudi Arabistan'a BeoutQ'nun gerçekleştirdiği yayın hakkı ihlalleri için 1 milyar Dolar değerinde uluslararası tahkim davası açmıştı.

BeIN'in bölge genel müdürü Tom Keaveny, Suudi grup tarafından icra edilen “endüstriyel hırsızlık” ile mücadele bağlamında, yayın hakları için daha az ödeme yapacaklarını söyledi.

Keaveny, “Hak sahibinin BeoutQ'nun korsan yayıncılığı konusundaki tutumu, yani Liberty Media’nın BeIN'in sahip olduğu hakların endüstriyel ölçekte çalınması ile mücadele adına hukuki işlem ve umumi bir mücadele başlatarak elinden geleni yapıp yapmaması, şu anda teklif verirken göz önünde bulundurduğumuz en önemli bir faktör olma özelliği taşıyor." ifadelerini kullandı.

“Yayın hakları için çok fazla para ödüyoruz, ancak Suudi Arabistan'ın korsan yayıncılığının ortaya çıkardığı bu hakların korunamadığı gerçeği var. Özellikle de hak sahiplerinin BeoutQ’ya karşı yürüttüğü mücadelenin yalnızca sözde kaldığını düşünürsek, daha az para ödememiz gerektiği aşikâr." diye ekledi.

Keaveny sözlerini, “Yaklaşık iki yıldır BeoutQ'nun yaptığı bu hırsızlığın çok ciddi ticari sonuçlar yaratacağını belirterek uyarılarda bulunuyoruz. Ancak bu korsanlık her geçen gün cezasız kalmaya devam ediyor. Bu durum spor ve eğlence endüstrisinin mevcut ekonomik modeli için hayati bir tehdit oluşturuyor. Uluslararası toplum, devlet destekli bu korsanlığı derhal sona erdirmek üzere kararlı adımlar atmalıdır.” şeklinde sürdürdü.

FIFA, UEFA, AFC, EPL, Bundesliga ve La Liga, Korsan Kanal BeoutQ'yu Kınadı

Katar ve Suudi Arabistan Arasında Gerilime Sebep Oluyor

BeIN Sports’un BeoutQ ile savaşı, Katar ile Suudi Arabistan arasındaki diplomatik gerilimi de artırdı. Suudi Arabistan hükümeti, Riyad merkezli Arabsat uydu ağı üzerinden yayın yapan BeoutQ ile bağlantısı olduğu iddialarını reddediyor.

BeIN Sports’un, 2014-2019 yılları arasında Formula 1'e canlı yayın hakları için yıllık 30 ile 40 milyon dolar arasında bir ödeme yaptığı belirtiliyor. Ampere Analysis’in medya analisti Richard Broughton’a göre, bu rakam Formula 1 serisinin tahmini yayın gelirinin yaklaşık yüzde yedisine tekabül ediyor.

Broughton, Bloomberg'e yaptığı açıklamada, “Körfez operatörleri şu anda korsan yayıncılık ve müşterilerin içerik için yüksek ücretler ödemeye yönelik düşünceyi hala kabullenememiş olmalarından kaynaklı yoğun bir baskı altındalar.” ifadelerini kullandı. Formula 1 sözcüsü ise Bloomberg’e, bölgedeki yayın hakları için yeni bir platform ile anlaşmak üzere olduklarını söyledi.

2017 yılında şampiyonayı 4,4 milyar Dolar karşılığında satın alan Liberty, 2020 itibariyle Vietnam'ın da yarış takvimine eklenmesiyle Asya'daki görünürlüğünü artırmayı planlıyor.

Geçtiğimiz sezon kendi Web TV platformunu hayata geçiren Formula 1, 2027 yılına kadar iki milyon aboneye ulaşmayı hedefliyor.