FIFA, UEFA, AFC, EPL, Bundesliga ve La Liga, BeoutQ'yu Kınadı

22.01.2019 - 19:34

FIFA, UEFA, AFC, EPL, Bundesliga ve La Liga, Korsan Kanal BeoutQ'yu Kınadı

Futbol Dünyası'nın en yetkili kurumları ve önde gelen ulusal federasyonlar, Suudi Arabistan destekli BeoutQ adlı korsan yayın şebekesine karşı ortak hareket etme kararı aldı.

Spor Ekranı'nın SportsProMedia'dan derlediği habere göre FIFA, UEFA, AFC (Asya Futbol Konfederasyonu), İngiltere Premier League, Almanya Bundesliga ve La Liga, BeoutQ adlı Suudi korsanlara karşı müşterek mücadeleye katıldılar. Futbolun idari organları ve üst düzey futbol federasyonları, yayınlanan ortak bildiri ile Suudi Arabistan destekli korsan ağı BeoutQ'yu sert bir şekilde kınadılar.

FIFA, UEFA ve AFC ile İngiltere Premier League, Almanya Bundesliga ve İspanya La Liga’nın ortak açıklamasında, Katarlı Bein Sports’un Orta Doğu'da yayın haklarını elinde bulundurduğu Asya Kupası'nın yasa dışı yayın faaliyetleri kınandı.

Yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

BeoutQ adlı korsan oluşum, haklarına malik olduğumuz, futbola dair çeşitli turnuva/yarışmaları yasa dışı şekilde yayınlayarak, bizlerin ve resmi yayıncıların haklarını ihlal etmeye devam etmektedir.  En son örneğini Birleşik Arap Emirlikleri'nde düzenlenen AFC Asya Kupası'nda müşahade ettiğimiz bu illegal faaliyeti, dünyanın önde gelen futbol otoriteleri olarak şiddetli bir şekilde kınadığımızı ilan ederiz.

BeoutQ'un faaliyetleri, mülkiyet haklarımızın açık ve net bir ihlalidir. BeoutQ'nun yapmış olduğu korsanlık, sadece bizlere hak sahipleri olarak değil, aynı zamanda meşru lisanslarımıza ve nihayetinde sportif rekabetin paydaşları olan hayranlarımıza da zarar vermektedir. Yayın haklarının satışından elde edilen gelir ile katılımcıları desteklemenin yanı sıra, koruyucusu olduğumuz sporları tabandan tavana doğru geliştirme ve büyütme faaliyetlerini finanse etmekteyiz. BeoutQ adlı korsan oluşum, bu yatırımların tümünü yok etmektedir.

Mülkiyet haklarımızı korumak adına partnerlerimiz ve ilgili mercilerle yakın bir şekilde çalışacak ve bu yaygın korsanlık meselesine herkesin yararına olacak bir biçimde son vereceğiz.



 

BeoutQ, Suudi Arabistan Tarafından Destekleniyor

Yaşanan bu problem, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin başını çektiği, Katar’a uygulanan 19 aylık siyasi ve lojistik boykotun neticesi olarak ortaya çıktı.

Suudi Arabistan, uzunca bir süredir BeoutQ'un arkasında olduğunu inkar ediyordu. BeIN Sports, Ağustos ayında yaptığı açıklamada, Cisco Systems, Nagra ve Overon adlı dijital güvenlik ve medya çözümleri şirketlerinin gerekli araştırmayı tamamladığını; BeoutQ'un yayınlarını Riyad merkezli uydu sağlayıcısı Arabsat'tan yaptığının teyit edildiğini belirtti.

Bein Sports'un üst düzey yetkilleri, Kasım ayında yaptıkları açıklama ile gerekli uyarıları yapmış ve şirketin yasa dışı faaliyetlerini durdurmaması halinde, spor yayıncılığı ile ilgili stratejilerini yeniden değerlendireceklerini belirtmişlerdi.

BeIN Sport Genel Müdürü Tom Keaveny, SportsPro'ya şunları söyledi:

 

Her gün sistematik şekilde gerçekleşmeye devam eden bu illegal faaliyete yönelik olarak, evrensel hukuk kuralları içerisinde yapılabilecek hiç bir müdahale imkanımız maalesef bulunmuyor. Hukuki manada bütün çareleri tüketmiş durumdayız.

 

Geçtiğimiz hafta içerisinde Bein Sports, BeoutQ ile mücadelesine delil teşkil etmesi adına, korsan kanalın faaliyetlerini kayıt altına alan bir web sitesi hataya geçirdi.

BeoutQ'yu "tabiri caizse" hırsızlıkla itham eden son kurum ise AFC (Asya Futbol Konfederasyonu) oldu. Hâlihazırda devam etmekte olan Asya Kupası maçlarının tamamı, BeoutQ'nun korsan yayınlarından etkilendi/etkilenmeye devam ediyor.

Aralık ayında da Dünya Ticaret Örgütü, Suudi Arabistan'ın korsan ağını kısıtlayamaması konusunda bir soruşturma başlatmayı kabul etmişti.